Връзки за достъпност

Извънредни новини

Френски съд призна Саркози за виновен за незаконно финансиране на кампания


В началото на март Саркози стана първият бивш френски президент от 1958 г., осъден на затвор. 

Бившият президент на Франция Никола Саркози беше признат за виновен от съд в Париж за незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г., съобщи БТА.

Саркози не присъстваше на произнасянето на съдебното решение. Прокуратурата поиска за него една година затвор, от които 6 месеца условно. Предстои съдът да обяви каква присъда налага.

Според прокурорите по делото за предизборната кампания на Саркози са използвани близо двойно повече от разрешените във Франция за харчене за предизборни кампании 22,5 милиона евро.

Предизборният щаб на партията на Саркози наел приятелска агенция за връзки с обществеността, която да прикрие превишените разходи.

Процесът срещу бившия френски президент и още 13 подсъдими започна на 20 май. Делото е известно като "Бигмалион" по името на агенцията за връзки с обществеността, свързана с партията на Саркози.

Бившият френски президент каза пред съда, че не е бил замесен в логистичните дейности, свързани с кампанията му за преизбиране. Единственият, признал вината си, е адвокатът Жером Лаврийо, който е бил заместник-директор на предизборната кампания на Саркози.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

В началото на март Саркози стана първият бивш френски президент от 1958 г., осъден на затвор. Той получи 3-годишна присъда, от които 2 години условно, за корупция и трафик на влияние по друго дело и сега обжалва присъдата си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG