Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Кадърът е една много малка част от секундата". Ловецът на настроения Добромир Иванов


Добромир Иванов
Добромир Иванов

Той не обича да говори твърде много за себе си. Но пък е посветил живота си на това да прави другите видими.

Добромир Иванов е многократно награждаван телевизионен оператор в бТВ. Той снима репортажи от вече над 25 години. Следващата седмица предстои да направи и фотографския си дебют, но не как да е, а с благотворителна изложба.

Иванов започва да се занимава със снимане сякаш случайно. Завършва икономика със специалност застраховане, но учи „с голямо неудоволствие“. Към края на студентските си години започва да снима и още в началото е нает в бТВ, където работи и до днес.

„Мотивира ме най-вече разнообразието, възможността да видя много места по света и да се срещна с много различни хора“, казва той пред Свободна Европа.

По време на пандемията прави няколко пътувания до Щатите, Африка, Азия, както и в Европа, от които му остават много снимки. Някои от тях предизвикват голям интерес в социалните мрежи и той решава да ги сподели.

„Детските снимки са на деца, които са гладни, бедни, но същевременно много безгрижни, което създава много голям контраст в тези снимки“, казва Иванов пред БНР.
„Детските снимки са на деца, които са гладни, бедни, но същевременно много безгрижни, което създава много голям контраст в тези снимки“, казва Иванов пред БНР.

Но, за да не става по „показен“ начин, Иванов съчетава изложбата с една благотворителна кауза. Тя ще се състои в галерията на ателие „Прегърни ме“, което работи със сирачета и деца в неравностойно положение.

Изложбата се казва Между другото, тъй като кадрите са заснети, докато Иванов работи по други свои проекти. Малко от фотографиите в изложбата са репортажни, повечето са портрети, тъй като той обича да снима най-вече хора.

„Много ме впечатляват техните настроения. Да уловиш някакъв момент, с който да предизвикаш емоция. Защото кадърът е една много малка част от секундата, след това никога не е същият.“

Иванов е награден с Голямата награда „Валя Крушкина - журналистика за хората“ през 2020 за своя филм „Дишай!“.

В него той заснема едно денонощие на лекари, медицински сестри, пациенти, санитари и доброволци в отделенията на „Александровска болница“, в които се лекуват заразени с коронавирус.

XS
SM
MD
LG