Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият президент беглец Михаил Саакашвили твърди, че се е завърнал в Грузия


Михаил Саакашвили (архивна снимка)
Михаил Саакашвили (архивна снимка)

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили твърди, че се е завърнал в родината си, въпреки предупрежденията на местните власти, че ще бъде арестуван.

Във видео, публикувано във фейсбук на 1 октомври, Саакашвили казва, че е в черноморския град Батуми. Часове по-рано той заяви в социалната мрежа, че е в страната след осемгодишно отсъствие.

Властите заявиха, че няма данни за преминаването на Саакашвили през границата. Затова управляващата партия „Грузинска мечта“ го обвини, че е излъгла за завръщането си.

Установилият се в Украйна бивш грузински президент заяви по-рано тази седмица, че планира да лети до Тбилиси, за да помогне за "спасяването на страната" на 2 октомври – деня, в който се провеждат местните избори в Грузия.

През юни 2018 г. Саакашвили беше осъден задочно на шест години затвор от грузински съд, който го призна за виновен в злоупотреба с власт и опит да прикрие доказателства за побой над опозиционен депутат, докато е заемал президентския пост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG