Връзки за достъпност

Извънредни новини

Инициатива "Правосъдие за всеки" издига Лозан Панов и Мария Касимова за кандидат-президентска двойка


Лозан Панов и представители на инициатива "Правосъдие за всеки"
Лозан Панов и представители на инициатива "Правосъдие за всеки"

Гражданската платформа инициатива "Правосъдие за всеки” издига за президент председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Номинацията на юриста за вицепрезидент ще бъде журналистката и писателка Мария Касимова, съобщи Панов.

Инициативният комитет ще бъде регистриран в понеделник, в последния законов срок. Част от учредителите му се събираха в събота следобед пред президенството, където заедно Панов призоваха “всички свободни българи" да гласуват за него.

Зад Панов пред президентсвото бяха юристите Велислав Величков и Емил Георгиев, както и Георги Георгиев от гражданското движение “БОЕЦ”.

“Взели сме решение да предложим Лозан Панов за държавен глава", каза пред Свобдона Европа Велислав Величков от инициативата “Правосъдие за всеки”. Той обясни, че става дума за “граждански инициативен комитет без партийна подкрепа”.

От "Правосъдие за всеки" отчетоха, че с пълно единодушие са приели издигането на кандидатурата на Панов, тъй като по думите им му имат пълно доверие. Представителите на гражданската организация декларираха, че ще участват активно в предстоящата кампания.

“Моята мисия е да служа на истината”

Лозан Панов благодари на своите съмишленици и каза: “моята кауза е независимостта на съдебната система, ще се обърна за подкрепа към всички свободни граждани”. Председателят на ВКС цитира покойния юрист и преподавател доц. Кристиан Таков. “Ако Кристиан беше тук, щеше да каже, че България се събужда ужасно бавно, но вече ще се става”.

По-рано през деня Инициативата “Правосъдие за всеки” разпространи обръщение на Панов по повод влизането му в кандидат-президентската кампания. "Моята мисия е да служа на истината и добродетелността", заявява той.

“Аз не съм партиец, а съдия, и моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят, една след друга, свещичките на справедливостта”, се казва още в обръщението на Панов.

За Герджиков и Радев

След Румен Радев и Анастас Герджиков Лозан Панов е третият, който се включва в надпреварата за "Дондуков" 2 като независим кандидат.

Според Панов зад кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ, стои желанието на ДПС да бъде в президентската институция.

За президента Румен Радев юристът коментира, че не е имал позиция за действията на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. “Не вярвам в конституционния катарзис на г-н Радев, не съм видял позиция, която засяга главния прокурор Сотир Цацаров. А този катарзис се получи, когато копоите на господин Гешев влязоха в президентството и в този смисъл това е действие, провокирано не от обществен, а от личен интерес”, каза Панов.

"Искам да стана президент, за да бъда този, който ще назначи или няма да назначи следващия председател на ВКС", допълни той.

За да влезе в кандидат-президентската кампания, председателят на ВКС ще трябва да напусне поста предсрочно, а решение за това трябва да вземе Висшият съдебен съвет (ВСС). Това става 4 месеца преди да изтече мандатът на Панов и в ситуация, в която там тече процедура за избор на нов съдия №1.

Ще има ли подкрепа от “Демократична България”?

Преди седмица в интервю за бТВ председателят на ВКС отхвърли възможността да бъде кандидат за президент, издигнат от “Демократична България”. “С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че ще бъда атрактивен и ще представлявам интерес за която и да е политическа формация", каза той тогава.

В събота на изричен въпрос дали ще бъде подкрепен от ДБ Панов призова на два пъти “всички свободни” българи да гласуват за него.

Адвокат Велислав Величков от инициатива “Правосъдие за всеки” каза, че членовете на комитета, който застава зад Панов са само граждански лица и сред тях няма представители на партии. “В инициативния комитет са граждани, общественици, представители на дребния и среден бизнес в България”, обясни Величков.

Пред Свободна Европа съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че органите на коалицията ще се съберат в идните дни, за да вземат решение по въпроса.

Иванов допълни, че може само да приветства действията на Инициатива “Правосъдие за всеки”. “Ние в ДБ изцяло уважаваме и подкрепяме гражданския характер на избрания формат”, коментира още той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG