Връзки за достъпност

Извънредни новини

Михаил Саакашвили е арестуван в навечерието на изборите в Грузия


Снимка от ареста на Михаил Саакашвили.
Снимка от ареста на Михаил Саакашвили.

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили е арестуван в петък, след като се завърна в страната. Премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили каза, че Саакашвили е изпратен в затвора в град Рустави, на няколко десетки километра от столицата Тбилиси.

Случаят беше оповестен в навечерието на местните избори, които са от съществено значение за политическата ситуация в страната, обобщават световните агенции.

Преди дни Саакашвили, който живееше в Украйна, обяви намеренията си да се върне в родината си за местните избори, въпреки че там го грози затвор заради задочно поризнесена присъда. Той каза, че се връща, за да помогне за “спасението на страната”.

През юни 2018 г. Саакашвили беше осъден задочно на шест години затвор от грузински съд, който го призна за виновен в злоупотреба с власт и опит да прикрие доказателства за побой над опозиционен депутат, докато е заемал президентския пост.

В събота в Грузия гласуват в избори за местна власт. Конкурират се над 40 партии, а право на глас имат около 3 милиона и половина души.

Изборите могат да засилят политическо противоречие между управляващата партия и опозицията, ден след ареста на бившия президент и опозиционен политик Михаил Саакашвили, предаде "Ройтерс". Президентът Саломе Зурабишвили заяви, че няма да помилва 53-годишния Саакашвили и го обвини, че умишлено се опитва да дестабилизира страната.

Изборите придобиха значение на фона на многомесечната политическа криза, избухнала след изборите за парламент през миналата година.

Ръководителят на основната опозиционна партия - "Обединено национално движение", основано от Саакашвили, беше арестуван през февруари и освободен през май на фона на настояването на Европейския съюз да бъде сключена сделка за облекчаване на противоречието между правителството и партията. Тази сделка се срина през лятото, когато управляващата партия “Грузинска мечта” се оттегли от нея. Споразумението предвиждаше “Грузинска мечта” да свика предсрочни парламентарни избори, ако не успее да събере 43% на местните избори.

Според политически анализатори гласуването може да предизвика протести, ако управляващата партия не успее достигне посочения праг и след това откаже за свика парламентарни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG