Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще изпрати Плана за възстановяване в Брюксел до две седмици


Стефан Янев
Стефан Янев

До 15 октомври България трябва да изпрати на Европейската комисия (ЕК) Плана за възстанояване и устойчивост, съобщи в събота служебният премиер Стефан Янев. Той каза, че документът е почти готов, но все още има спорни въпроси, които София и Брюксел трябва да изчистят.

"В голямата си част той е завършен. Спорните и откритите въпроси, които има да се решават на ниво експерти с ЕК, се надявам да бъдат решени в рамката на следващата седмица. Така че с най-късна дата 15 октомври сме се разбрали с министрите, че трябва да имаме готовност и планът трябва да бъде предаден до тази дата", каза Янев.

Една от основните причини за забавяне на документа, на базата на който България очаква да получи около 12 млрд. евро в следващите години, е срокът за затваряне на въглищните централи. През септември вицепремиерът Атанас Пеканов коментира, че Еврокомисията иска от България ясен план за затварянето на централите с фиксирани дати и години. Такива въпроси Брюксел изпрати до България още през лятото.

Асоциацията на индустриалния капитал предложи централите да работят до 2035 г. През седмицата държавният глава Румен Радев коментира, че въглищните централи трябва да продължат да функционират и след 2036 г. Според него решението е стратегическо за България.

"Политически сили са информирани за това какви разговори се водят и какви срокове са поставени", каза в събота Янев. Усилията на българската страна е срокът за затваряне да бъде отложен във времето.

"Въпросът е комплексен, той касае множество хора, заети в тази индустрия – едновременно в производството на ел. енергия и в минната индустрия", каза той. Според него в момента има всякакви индикации и било възможно срокът да се удължи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG