Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да върнем нормалността". Инициативен комитет издигна официално проф. Анастас Герджиков за президент


Проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева по време на официалното издигане на кандидатурата им в НДК.

Под мотото “Наистина обединени” Инициативен комитет официално издигна в неделя кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и на полковник Невяна Митева за президент и вицепрезидент.

Инициативният комитет се състои от 67 представители на всички сфери от обществения и политически живот. Негов председател е бившият депутат от ГЕРБ - юристът Радомир Чолаков, а заместник-председател - проф. Николай Овчаров. В комитета влизат ректори на осем висши училища, кметовете на Велико Търново, Бургас и София, бившият министър на образованието и науката и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев, представители на образованието, науката и културата.

Номинацията на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" стана известна в средата на седмицата, а ден по-късно от бившата управляваща партия ГЕРБ казаха, че ще я подкрепят.

Пред издигналите го проф. Анастас Герджиков каза, че не е политик, а неговата цел е да обедини нацията. “Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, предполагам, че няма и да се превърна в политик. Аз съм българин като вас, който е готов да поеме отговорността и да плати цената за това да помогне поне малко за обединението. И, когато казвам да се обединим, нямам предвид политиците и партиите, имам предвид хората и нацията. Моята цел е да върна нормалността в политическите отношения“, коментира той.

Според него обединение не означава да се съберат разнопартийни коалиции, а да се съберат партиите по основни неща за обществото.

Проф. Герджиков смята, че България се намира в политическа криза. "Очевидно сме в политическа криза с три избори за година – това е зло за страната. На това трябва да противопоставим едно обединение и спокоен дебат по основните теми", заяви проф. Герджиков.

Коя е полковник Невяна Митева

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева заяви, че се гордее, че живее в България и обясни: “Взех решение да се включа в изборите за президент и вицепрезидент, защото вярвам, че е дошло време за обединение, истинско, и то зависи от всички нас. Не трябва омразата да осакатява живота ни. Не искам да живеем разделени. Можем да вървим само напред заедно“.

Митева е председател на Сдружението на жените военнослужещи. Съпругът ѝ е бригаден генерал Явор Матеев, командир на бригада "Специални сили”. Митева е служила като пиар специалист във Военновъздушните сили (ВВС), както и като специалист човешки ресурси в централата на ВВС. Тя е шампион по плуване. Участвала е в Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. в женска щафета 4х100м., стига до финал и завършва на шеста позиция.

Кой влиза в Инициативния комитет

Председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков описа кандидатите като хора, които се ползват с авторитет в професионалните си общности и "с които ще се гордеем, когато представят България".

Певицата Милена Славова, която е част от Инициативния комитет каза пред медиите, че подкрепя проф. Герджиков, защото смята, че България има нужда от човек, доказал себе си в сферата на културата години наред, ерудиран и образован. “България има нужда от спокойствие в момента и обединение”, заяви и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Сред членовете на комитета за издигане на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Герджиков за президент и на полк. Митева - за вицепрезидент, са още Богдана Карадочева, Валя Балканска, проф. Боян Биолчев, проф. Милена Стефанова, проф. Румяна Коларова, Николо Коцев, Теодосий Спасов, олимпийската шампионка Стойка Кръстева, Михаил Белчев, Нидал Алгафари, певиците Тони Димитрова и Милена Славкова, актьорите Тончо Токмакчиев и Филип Аврамов, режисьорът Евгений Михайлов и антропологът Харалан Александров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG