Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Кампанията: За Трифонов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са съюзници

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.

17:04 10.10.2021

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е кандидатът за президент на ДПС. За вицепрезидент партията издига евродепутатката Искра Михайлова. Това обяви преди медиите членът на Централното оперативно бюро на партията Юнал Люфти, който внесе в ЦИК кандидатурите.

ДПС издига изключителен президент - популярен, последователен, предвидим, в който може да се инвестира доверие“, каза Люфти.

Карадайъ е първият кандидат за президент, който партията издига в историята си.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

17:18 10.10.2021

Цветанов и Москов издигнаха Горан Благоев за президент

Консервативното обединение на партиите на Цветан Цветанов и Петър Москов „Републиканци за България“ и КОД издигна Горан Благоев за свой кандидат за президент. Партньор на журналиста и кандидат за вицепрезидент ще бъде доктор Ивелина Георгиева.

„Нашата президентска двойка е достойна да бъде чута от целия наш народ“, каза заместинк-председателят на КОД Любомир Канов.

Горан Благоев и Ивелина Георгиева
Горан Благоев и Ивелина Георгиева

09:03 11.10.2021

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов очаквано не е включен в листите на партията, след като по-рано изрично заяви, че вижда своята роля извън парламента. В неделя партията обяви водачите си на листи в страната за предстоящите парламентарни избори на 14 ноември, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Водач на две листи - тази в Благоевград, и в Кюстендил е заместник-председателят на 46-ото НС Виктория Василева.

Председателят на 46-ото НС Ива Митева също е водач на две листи - тази в Разград и в 24-ти МИР София град, а председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов води листите в 16-МИР Пловдив град и 17 МИР - Пловдив област.

Сценаристът Ивайло Вълчев също е водач на две листи - тази в Бургас и в Сливен, Филип Станев е водач на листите във Варна и в Добрич. Андрей Чорбанов води листата във Велико Търново и 26-ти МИР София област.

Любомир Каримански, който председателстваше бюджетната комисия в 46-ото НС е водач на листата в Ловеч, а номинираният за премиер във втория проектокабинет на Трифонов Пламен Николов е водач на листата в Шумен.

Финансовият експерт на партията Мика Зайкова е водач на листата в Смолян.

Слави Трифонов говори по БНТ
Слави Трифонов говори по БНТ

12:20 11.10.2021

4275 подписа внесоха днес в ЦИК от Инициативния комитет, който издига президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат.
Документите за регистрацията внесоха съпредседателите на Инициативния комитет - Анна Заркова, Цветеслава Гълъбова и Йордан Камджалов, както и членове на комитета.
"Очакваме победа още на първия тур. Залогът на тези избори е голям", каза Анна Заркова пред журналисти.

По думите ѝ, разделителната линия не е между партиите и партийците, а между клиентелата на корупцията и между нейните противници.

Инициативният комитет, която подкрепя президента Румен Радев
Инициативният комитет, която подкрепя президента Румен Радев

16:12 11.10.2021

Инициативният комитет, издигнал Анастас Герджиков и Невяна Митева за президент и вицепрезидент, внесе в понеделник 9 999 подписа за регистрацията им в ЦИК.

Очакваме проф. Герджиков да стане президент на България, каза пред журналисти Радомир Чолаков, председател на ИК. Той добави, че най-вероятно това ще стане след балотаж на изборите.

Харалан Александров, който също е в ИК, заяви, че като част от академичната общност смята, че хора с висок академичен статус, с дълбоко познание за обществото и за цивилизацията, могат само да допринесат за нормализиране на ситуацията в България.

Председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков, заедно с проф. Румяна Коларова и Харалан Александров подадоха документите в Централната избирателна комисия.
Председателят на Инициативния комитет Радомир Чолаков, заедно с проф. Румяна Коларова и Харалан Александров подадоха документите в Централната избирателна комисия.

09:39 12.10.2021

Рапърът Христо Петров – Хазарта от известната софийска хип хоп група Ъпсурт ще оглави листата на новоучредената партия „Продължаваме промяната“ в 25-и многомандатен избирателен район (МИР) в София.

Това обяви самият той във вторник в личния си профил във фейсбук. Ицо Хазарта обясни, че е получил обаждане лично от бившия служебен икономически министър Кирил Петков и след като го е проверил „доста обстойно“, е решил да приеме предложението му да се кандидатира за депутат.

Христо Петров, известен като Ицо Хазарта
Христо Петров, известен като Ицо Хазарта


„Изпитвам истински ужас от мисълта, че един ден ще се обърна назад и ще видя как никога не съм посмял да рискувам своя хубав живот в името на нещо по-голямо и важно. Никога не се опитах да помогна на страната, която ми даде всичко, а аз не ѝ дадох нищо. Седя и си казвам – не се занимавай с идиоти. Да, но идиотите нямат нищо против да се занимават с мен. С децата ми, с близките ми, с приятелите ми. С хората, заради които ме има мен“, написа още Петров.

13:40 12.10.2021

„Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев ще се конкурира с БСП за второто място на предстоящите трети парламентарни избори за тази година. Това показва новото социологическо проучване на Алфа Рисърч, представено в понеделник.

Според изследването ГЕРБ остава партията с най-голяма подкрепа сред твърдо решилите да гласуват, а прогнозните резултати на „Има такъв народ“ (ИТН) и „Демократична България“ (ДБ) продължават да падат, като сривът на патията на Слави Трифонов е все по-голям.

Алфа Рисърч прогнозира 23.1% за ГЕРБ, 16.8% за БСП, 15.9% за „Продължаваме промяната“, 10.9% за ДБ, 10.4% за ИТН и 9.3% за ДПС. Според данните от проучването „Изправи се.БГ! Ние идаме“ получават подкрепата на 3.2% от анкетираните и така остават под 4-процентовата бариера за влизане в парламента.

Социологическата агенция отчита, че епидемията от COVID-19 и машинното гласуване могат да доведат до намаляване на резултата на БСП. В същото време очакваното решение на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков пък може да повлияе на мотивацията на потенциалните избиратели на „Продължаваме промяната“.

От Алфа Рисърч подчертават, че ИТН и ДБ „страдат сериозно от отлив на избиратели към новия проект на бившите служебни министри“. Това важи в по-голяма степен за формацията на Трифонов, чиято подкрепа вече е наполовина по-малка в сравнение с резултата ѝ от парламентарния вот на 11 юли.

Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"
Асен Василев и Кирил Петков от "Продължаваме промяната"

14:23 12.10.2021

Държавният глава Румен Радев води убедително пред основните си конкуренти в президентските избори на 14 ноември – Анастас Герджиков и Лозан Панов. Това показва социологическо проучване на Алфа Рисърч, проведено от 4 до 10 октомври сред 1123 избиратели. В него не е включен кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, тъй като официално беше номиниран в неделя.

Според данните на агенцията Радев влиза в надпреварата с подкрепа от 42.6%. Той беше издигнат т инициативен комитет и подкрепен от „Има такъв народ“, БСП, „Продължаваме промяната“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“.

Подкрепеният от ГЕРБ ректор на Софийския университет Анастас Герджиков засега събира 28.1% подкрепа, изчислява социалогическата агенция. Издигнатият от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и подкрепен от „Демократична България“ председател на Върховния касационен съд Лозан Панов пък е подкрепен от 8.2% от анкетираните.

След Панов с 3,9% подкрепа се нарежда кандидатът на „Възраждане“ и негов лидер Костадин Костадинов. Останалите известни претенденти получават около 1% от гласовете. 13% са заявилите в проучването, че биха гласували за „друг кандидат“.

08:59 13.10.2021

Районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора е отказа да регистрира листата на „Демократична България“ за областта. Причината затова е, че кандидатската листа и пълномощното не са подписани лично от лидерите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както е заложено в Изборния кодекс.

В решението на РИК пише, че водачът в листата Атанас Славов е бил поканен да завери документите, но той е отказал под претекст, че това не е необходимо. По-късно е направен опит документите да бъдат внесени през електронната поща и на място, но отново не са били спазени разпоредбите и сроковете.

От обединението ще обжалват решението.

Водачът на листата на "Демократична България" в Стара Загора Атанас Славов
Водачът на листата на "Демократична България" в Стара Загора Атанас Славов

16:59 13.10.2021

ВМРО внесе жалба във Върховния административен съд (ВАС), в която твърди, че кандидатурата на Мария Касимова-Моасе не изпълнява едно от конституционните условия за регистрация. Става въпрос за изискването кандидатката да е живяла в България в последните пет години.

„От няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление. Дори в едно от интервютата определя престоя си на годишна база в страната като „1/3“, с което автоматично признава, че не отговаря на условията за кандидат, определени от Върховния закон“, пишат от ВМРО и настояват решението на ЦИК за регистрация да бъде отменено.

Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе
Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе

17:02 13.10.2021

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) ще участва в коалиционно управление само при условие, че то приеме като основен ангажимент въвеждането на електронното дистанционно гласуване.

„Отсега да е ясно - „Има такъв народ“ може да участва само в такава управленска коалиция, която приеме за свой основен ангажимент задължителното въвеждане на електронно дистанционно гласуване“, беше съобщено в профила на Трифонов във Фейсбук.

11:38 14.10.2021

Три партии са в битка за второто място, ако изборите са днес. Това паказва проучване на “Екзакта Рисърч Груп”, проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 души.

Това са "Продължаваме промяната“ (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и БСП. За трите формации биха гласували 15 на сто от избирателите.

На първо място е коалицията ГЕРБ-СДС с 23,5%.

За “Демократична България” биха гласували 10,2 на сто от избирателите, а за ДПС 9,4 на сто. Сериозен срив се отчита в гласовете, които биха получили “Изправи се, БГ! Ние идваме!” - под 3 на сто.

Агенцията отчита, че коалиция “Продължаваме промяната” привлича около 15 на сто от избирателите на “Демократична България”, които са гласували на изборите през юли. 5 на сто от избирателите на БСП също биха се преоринетирали.

Според “Екзакта” партията на Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

12:43 14.10.2021

„Демократична България” остава без кандидат-депутатска листа в Стара Загора. Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди решението на районната избирателна комисия (РИК) да откаже регистрацията.

Причината за отказа е, че кандидатската листа и пълномощното не са подписани лично от лидерите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както е заложено в Изборния кодекс.

В решението на РИК пише, че водачът в листата Атанас Славов е бил поканен да завери документите, но той е отказал под претекст, че това не е необходимо. По-късно е направен опит документите да бъдат внесени през електронната поща и на място, но отново не са били спазени разпоредбите и сроковете.

08:55 15.10.2021

В петък, 15 октомври, официално започва предизборната кампания за така наречените избори "2 в 1".

На 14 ноември българските граждани в страната и чужбина ще избират едновременно президент и вицепрезидент, както и народни представители.

За първи път от началото на прехода в България двата вота се провеждат на една дата.

09:59 15.10.2021

Шансът за съставяне на управленска коалиция в парламента след изборите на 14 ноември е висок – около 80-90%. Това каза пред „Нова телевизия“ председателят на последните два парламента Ива Митева от "Има такъв народ".

Според нея възможната коалиция най-вероятно ще трябва да е четворна и в нея няма да присъстват ГЕРБ и ДПС.

Според последните социологически изследвания останалите партии, които ще влязат в парламента, са БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

По думите на Митева и четирите партии вече гледат в посока на обща коалиция. Сближават ги програмите им, както и научените уроци от грешките в досегашните опити за съставяне на кабинет, казва тя.

Митева допълни, че е рано да се говори за името на премиера в такава четворна коалиция.

Ива Митева говори с Тошки Йорданов от ИТН в парламента.
Ива Митева говори с Тошки Йорданов от ИТН в парламента.

12:29 15.10.2021

На предстоящите президентски избори се явяват най-голям брой кандидати от 1992 г. досега – общо 23.

Най-голям е и броят на жените в надпреварата за последните 30 години. Те са общо 18, но само четири от тях се състезават за държавен глава. Всички останали са кандидатки за вицепрезидент.

Сред трите водещи според социологическите проучвания кандидат-президентски двойки жените са на второ място. Повече по темата четете в този материал.

13:15 15.10.2021

Коалиция “Продължаваме промяната” откри предизборната си кампания в петък пред Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.

Съпредседателят на коалицията Кирил Петков обеща позитивна кампания. ”Днес е първата стъпка на нашата кампания, но реално ние продължаваме това, което започнахме преди четири месеца – тоталната промяна за по-добро на България”, каза той.

"Пандора пейпърс" показаха офшорки, "Магнитски" - корумпирани хора и когато това са водачи на листи като Делян Пеевски, а, от другата страна, имаме прокуратурата, която се задейства преди даже Конституционният съд да се е произнесъл – наистина има голяма нужда от промяна", добави Петков.

13:26 15.10.2021

ДПС откри предизборната си кампания с речи на кандидата за президент и партиен лидер Мустафа Карадайъ и кандидат-депутатите от движението. Кампанията беше открита онлайн и излъчвана през официалната страница на движението във Фейсбук.

Мустафа Карадайъ каза, че кандидатпрезидентската двойка на ДПС ще “олицетворява единството на нацията, ще е пример и гарант за спазване на конституцията и законите на страната, мост между партиите и институциите, ще отстоява добруването на всички български граждани и ще представя достойно държавата навън страната”.

Евродепутатът Илхан Кючюк представи всички водачи на депутатски листи.

13:36 15.10.2021

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като недопустима жалбата на ВМРО срещу решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за регистрация на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за кандидати за президент и вицепрезидент.

В определението на съда се посочва, че позитивното решение за регистрация не подлежи на съдебно оспорване, на такова подлежат отказите на ЦИК. Наред с това, съдът намира, че за жалбоподателя липсва законово защитен правен интерес да обжалва регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

ВМРО сезираха ВАС, защото според тях, Мария Касимова-Моасе не отговаря на условията за уседналост - да е живяла през последните пет години в сттаната.

12:00 16.10.2021

Българската социалистическа партия (БСП) и “Има такъв народ” (ИТН) отрекоха да водят преговори с “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев.

“Кирил Петков не е водил разговори нито с мен, нито с членове на ръководни позиции в “Има такъв народ”, написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук в петък вечерта. “Няма да използвам думата “лъжа”, а ще кажа, че Кирил Петков говори неистини”, добави той.

Ръководството на БСП посочи в позиция, че не води преговори с “Продължаваме промяната”.

“Никой от легитимните органи на партията не знае за подобни разговори. Ако някой го прави от наше име, нека се знае, че не е упълномощаван за това. Както вече заявихме, ние сме отворени за диалог, но след изборите и по правила, принципно и публично”, пише в позицията на Изпълнителното бюро на БСП.

Повод за реакциите на ИТН и БСП беше изказване на Кирил Петков от “Продължаваме промяната” в петък.

“Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” са нашите първи потенциални партньори. Говорим и с членове на “Има такъв народ”, както и с членове на БСП, така че ще видите една много диалогична политика”, каза Петков пред журналисти.

Кирил Петков и Асен Василев по време на откриването на кампанията на "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев по време на откриването на кампанията на "Продължаваме промяната"

Заредете още

XS
SM
MD
LG