Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опасения от политическа разправа". България ще преразгледа молба за закрила на човек на Саакашвили


Йосиф Топуридзе пред Съдебната палата в София (архивна снимка)
Йосиф Топуридзе пред Съдебната палата в София (архивна снимка)

Българската Държавна агенция за бежанците (ДАБ) трябва да преразгледа отхвърлена преди време молба за закрила на бивш високопоставен представител на грузинските служби за сигурност. Това става ясно от решение на Административния съд – София-град (АССГ) по жалба на Йосиф Топуридзе.

Както Свободна Европа вече писа, полк. Топуридзе е бивш зам.-директор на грузинските служби за сигурност от времето на президента Михаил Саакашвили. След като на власт в страната идва милиардерът Бидзина Иванишвили и партията му „Грузинска мечта“, над 100 министри и високопоставени длъжностни лица са осъдени ефективно или задочно.

Затова Топуридзе бяга от родината си и от края на 2019 г. прави няколко неуспешни опита да се сдобие с бежански статут в България. Местните власти обаче му отказват и той дори е задържан два пъти. В крайна сметка грузинецът е освободен, а междувременно в София пристига молба за екстрадицията му в Грузия. Именно това ново обстоятелство е посочено от АССГ като причина молбата му за закрила да бъде преразгледана от ДАБ.

За първи път ДАБ отказва да даде хуманитарен статут на Топуридзе през декември 2019 г. Той обжалва неуспешно този отказ – първо АССГ, а след това и Върховният административен съд (ВАС) го потвърждават, съответно през август 2020 и март тази година.

Месец по-късно грузинецът подава нова молба за закрила пред ДАБ, твърдейки, че по случая му са възникнали нови обстоятелства – грузинската прокуратура официално е поискала той да бъде екстрадиран от София. На 20 април агенцията отхвърля и тази молба на Топуридзе. Той обаче обжалва пред АССГ, който на 3 август отменя този отказ на ДАБ и разпорежда молбата на грузинеца да бъде преразгледана.

„Неправилен е изводът, че искането за екстрадиция не е ново писмено доказателство от съществено значение за личното положение на жалбоподателя във връзка с искания от него статут на бежанец. Опасенията от политическа разправа, издевателства, физически посегателства над опозиционни представители са възможни основания за предоставяне на статут на бежанец и молбата за предаване на грузинските власти следва да бъде разгледана от административния орган и преценена в контекста на международната закрила“, мотивира се съдия Весела Цанкова.

Искането за екстрадирането на Топуридзе е по повод негова задочна присъда от три години и девет месеца, произнесена още през 2016 г. По този повод съдия Цанкова подчертава, че при разглеждането на молбата му за закрила ДАБ трябва да вземе предвид и обстоятелството, че останалите осъдени по същото дело в Грузия вече са получили бежански статут в други страни членки на ЕС.

Освен това АССГ цитира решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), според което въпросният грузински процес е определен като „замаскиран по политически мотиви“. В тази връзка съдия Цанкова обобщава, че „политическата реалност в страната прави опасенията на жалбоподателя за саморазправа с него напълно обосновани и вероятни“.

"Влязоха в стаята, хвърлиха ме на пода, сложиха ми белезници"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG