Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трима учени получиха Нобелова награда за принос към разбирането на климатичните промени


Клаус Хаселман (ляво), Джорджо Паризи (център) и Сюкуро Манабе (дясно). Колажът е направен от Свободна Европа.

Учените Клаус Хаселман, Джорджо Паризи и Сюкуро Манабе са носителите на Нобелова награда за физика за 2021 г., съобщи Шведската академия на науките в Стокхолм.

Те са отличени за "революционния си принос за разбирането на сложни физически системи", се казва в официалното съобщение, предава Дневник.

Манабе и Хаселман са помогнали човечеството да започне да разбира такива сложни системи като атмосферата и океаните и да се разработят методи за моделирането им, което води към възможността за прогнозиране на това, какво се случва с тях при определени промени.

Това е и една от важните крачки към създаване на стабилна научна основа за прогнозиране на глобалната промяна на климата и оценка на ролята на човешката дейност за този процес.

Паризи е отличен за това как се отнасят хаотични състояния и флуктуации във физическите системи - от атомно до планетарно ниво. Това няма пряко отношение към моделирането на климатичните промени, но също е принос към разбирането им.

Манабе работи в Принстънския университет в САЩ, а Хаселман - в Института за метеорология в Института "Макс Планк" в Германия. Паризи е изследовател в римския университет "Сапиенца".

От Шведската академия обясниха на пресконференцията, че на практика това може да изглежда като две нобелови награди за различни части от физиката, но в действителност отличават постижения, която имат общо помежду си. Така те искат да подчертаят, че моделирането на климата е солидно основано на научни доказателства.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG