Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Морска администрация" пое контрола на Vera Su след евакуация на екипажа


На борда на Vera Su има екипаж от девет души
На борда на Vera Su има екипаж от девет души

Моряците от екипажа на заседналия край Каварна кораб бяха евакуирани, след подаден сигнал от плавателния съд. Причината е рязкото влошаване на времето. След евакуацията те са настанени в хотел в Каварна. Екипажът е от девет души, 6 турски граждани и 3 азербайджански.

По разпореждане на служебния министър на транспорта Христо Алексиев Агенция "Морска администрация" трябва да осигури български екипаж, който да се качи на Vera Su, за да подпомогне акцията по разтоварването на кораба.

Преди седмица Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" заради кризата със заседналия кораб до Камен бряг. Живко Петров беше освободен от длъжност заради провала на операциите по изтегляне и разтоварване на кораба.

По-рано в сряда стана ясно, че обявеното бедствено положение в местността Яйлата, край която заседна товарният кораб Vera Su, се удължава с още месец. Това е разпоредено със заповед на кмета на община Каварна Елена Балтаджиева.

Разпореждането за новия срок на въведения режим за част от територията на общината влиза в сила от 7 октомври. За първи път мярката беше въведена на 30 септември за седем дни.

Мотивите за удължаването на мерките са прогнозата за лошо време, опасността за здравето и живота на корабния екипаж и заплахата от неблагоприятни последици за околната среда. Достъпът до резервата е прекратен за всички с изключение на специалистите, ангажирани в дейностите.

Vera Su заседна в скалите край Камен бряг на 20 септември. Корабът превозва 3300 тона карбамид. Опитът на българските власти за разтоварване и изтегляне на плавателния съд се провалиха. Екипажът отказа евакуация. До този момент членовете му не са разпитани, за да се установят причините за катастрофата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG