Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сериозна неадекватност". Транспортният министър уволни шефа на "Морска администрация"


Министърът на транспорта Христо Алексиев
Министърът на транспорта Христо Алексиев

Транспортният министър Христо Алексиев уволни шефа на "Морска администрация" заради кризата със заседналия кораб до Камен бряг.

Живко Петров е освободен от длъжност заради провала на досегашните операции по изтегляне и разтоварване на кораба Vera SU, който се вряза в черноморския бряг на 20 септември.

"Установих една сериозна неадекватност, затова днес със своя заповед освободих директора на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Живко Петров", каза Алексиев на брифинг в Министерството на транспорта.

По-рано през деня министърът каза, че при посещението си на място във вторник е видял "престъпна безотговорност години назад".

"Имам сериозни забележки и ще търся отговорност още днес", каза Алексиев.

Според него няма разработени процедури как се реагира в такива ситуации. "Никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и частния бизнес", каза министърът.

На мястото на Петров е назначен Венцислав Иванов.

Седмица след като голям кораб се вряза в скалите до Камен бряг, министърът на транспорта съобщи, че е създаден кризисен щаб, който подготвя пет паралелни плана за решаване на проблема.

В сряда не са предприемани никакви действия за освобождаване на кораба Vera SU, защото времето не позволява.

Заради лошото време в сряда не е започнало планираното поставяне на допълнителни котви на кораба. Плавателният съд е натоварен с 3300 тона азотни торове.

В понеделник вечерта започна претоварването на насипния тор, но при операцията голямо количество химикали паднаха в морето. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) нареди прекратяване на дейностите.

Горивото на кораба вече е източено, за да не се допусне ново замърсяване. Оставено е минимално количество, което да поддържа електрозахранването, обясни министърът.

В момента се правят паралелно пет плана за извеждане на кораба и неговото разтоварване.

Областният управител на Добричка област, на чиято територия е корабът, каза, че има готовност за евакуиране на екипажа, съставен от украински и турски граждани. Васил Карапанчев каза още, че моряците на плавателния съд изпълняват всички нареждания на "Морска администрация".

Очаква се две котви по 4000 тона да бъдат преместени от Варна в Каварна, за да може веднага да се реагира при подобряване на времето и корабът да бъде допълнително укрепен, за да не бъде запратен в скалите.

Областният управител Карапанчев каза, че и сега корабът е укрепен с допълнителни котви откъм кърмата и борда, както и с въжета - откъм скалите.

Корабът, който трови морето
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG