Връзки за достъпност

Извънредни новини

София очаква от Скопие мерки за правата на българите и признаване на историята


Румен Радев и Зоран Заев се срещат в Словения
Румен Радев и Зоран Заев се срещат в Словения

България очаква от Северна Македония да предприеме мерки за защита хората с българско самосъзнание и да признае „историческата истина“. Само ако тези условия са изпълнени, България ще допусне преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз да започнат.

Това каза българският президент Румен Радев в сряда в словенския град Бърдо, където се провежда среща на върха между лидерите на държавите от Европейския съюз и държавите от Западните Балкани по инициатива на Словенското председателство на Съвета на ЕС.

„Ключът за съгласието на България е в изпълнението на духа и буквата на сключения през 2017 г. договор [за приятелство и добросъседство]“, каза Румен Радев.

Той каза, че първото изискване на България е българите да се запишат като една от народностите в Северна Македония в конституцията на страната. Това изискване беше поставено и по-рано от България.

Второто изискване, посочено от Радев, е македонските българи „да бъдат адекватно отразени като народност и като брой“ при националното преброяване в Северна Македония.

Третото българско изискване е „да бъде призната историческата истина в отношенията с България“.

В сряда Радев се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и македонския премиер Зоран Заев. По-рано същия ден Радев и Заев се срещнаха и в присъствието на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на премиера на Словения Янез Янша.

След срещите пресцентърът на македонското правителство публикува изявление на премиера Зоран Заев. В него той посочва, че държавите от Западните балкани очакват заявените от ЕС намерения да бъдат осъществени на практика.

„Ако ЕС не действа, разочарованието на народите от региона ще бъде непоправимо и в ущърб на голямата европейска идея за единство и сътрудничество“, посочи Заев.

В сряда Румен Радев съобщи, че се подготвя двустранен протокол между София и Скопие, който ще бъде представен през ноември. Той ще бъде оценен от българската страна и ако съвпада с националната позиция по темата, ще бъда съставена пътна карта с конкретни решения. След това по думите на Радев България ще настоява тази пътна карта да бъде включена в рамката за преговори на Северна Македония за членство в ЕС.

София блокира началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС през ноември 2020 г. Тогава България единствена от всички държави в ЕС отказа да подкрепи рамката за преговори със Скопие, която е задължително условие за начало на преговорите.

Аргументът беше, че преговорната рамка не отразява исканията на София. Те са свързани с езика на Северна Македония, подкрепата към претенции за признаване на македонско малцинство и спазването на договора за добросъседство между двете държави.

Румен Радев критикува действията на предишните управляващи от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ по отношение на Северна Македония.

„През май тази година заварихме отношенията между България и Северна Македония в задънена улица. Спомняте си тригодишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа, въпреки един боксуващ договор. Спомняте си внезапното изненадващо вето миналата година, без да се представят каквито и да е смислени аргументи към нашите европейски партньори“, каза той. „Затова заварихме през месец май България неразбрана и изолирана в Европейския съюз.“

По думите му сега европейските партньори на България по-добре разбират същността на проблема. По думите му той се състои в „системна дебългаризация“. „Това не е двустранен проблем. Правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, заложени в основите на ЕС“, каза Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG