Връзки за достъпност

Извънредни новини

Венелин Тодоров, който показва, че в България също има успешни учени


Президентът Румен Радев връчва голямата награда "Джон Атанасов" за 2021 г. на Венелин Тодоров
Президентът Румен Радев връчва голямата награда "Джон Атанасов" за 2021 г. на Венелин Тодоров

Той е едва вторият български учен под 35-годишна възраст, който е получавал голямата награда "Джон Атанасов" за изключителни резултати в компютърните науки, след като е завършил висшето си образование и е останал да работи в родината си. Гледа на това свое постижение като на признание за българската наука изобщо.

34-годишният Венелин Тодоров е доктор по математика и работи като доцент в Института по математика и информатика при Българската академия на науките (БАН). В понеделник той получи от президента Румен Радев голямото отличие в 19-тото годишно издание на Наградата "Джон Атанасов".

"От самото създаване на конкурса през 2003 г. досега всички тези млади хора са личности вече със забележителни кариери. Като президент на Република Българи аз се гордея с техните постижения и с факта, че много от тях ръководят научни лаборатории, звена в едни от най-престижните университети в света – факт, с който трябва да се гордеем всички", заяви при награждаването на Тодоров държавният глава.

"Огромна привилегия за мен като завършил и работещ в България е да получа тази награда, защото разбрах, че аз съм вторият работещ в България и завършил тук, който я получава. Всички останали участници работят в чужбина. За мен това е признание и за българската наука", коментира след церемонията математикът пред БНР.

По думите на Тодоров научната среда в България е добра и затова той се надява да продължи да се реализира в родината си и в бъдеще.

Големият победител в конкурса "Джон Атанасов" за 2021 г. се интересува най-вече от разработване на алгоритми в квантовата механика, изкуствения интелект, киберсигурността, финансовата математика.

Разработки на Тодоров се използват успешно за изготвяне на по-точни прогнози при атмосферни процеси при пренос на вредни емисии, за въздействието им върху човешкото здраве, за устойчиво земеделие и екология.

На 24 май той беше отличен и с годишната награда "Питагор" на образователното министерство в категория "Млад учен". Тогава той получи наградата си от ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и настоящ конкурент на Радев за президентския пост – проф. Анастас Герджиков.

Д-р Венелин Тодоров е роден през 1986 г. в Русе. Завършва с отличие специалност Приложна математика във Факултета по математика и информатика на Софийския университет. През 2017 г. защитава дисертация на тема "Методи Монте Карло за многомерни интеграли, и интгерални уравнения, и приложения" с научен ръководител проф. дтн Иван Димов.

Тодоров е носител и на Награда на БАН за млади учени до 35 г. в областта на информационните и комуникационните науки и технологии "Проф. Марин Дринов" (2019), Награда на БАН за най-успешен проект за млади учени по Програмата за подпомагане на млади учени на БАН 2017-2019 (2019), Награда за най-добър млад учен на БАН (2018) и други. Номиниран е за Награда "Джон Атанасов" и през миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG