Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО изгони от Брюксел 8 руски шпиони, прикрити като дипломати


НАТО намали броя на акредитираните руски представители от 20 на 10.
НАТО намали броя на акредитираните руски представители от 20 на 10.

НАТО изгони осем служители от дипломатическата мисия на Русия към Алианса в Брюксел, след като те бяха разкрити като шпиони. Информацията беше потвърдена от представител на НАТО за Радио Свободна Европа.

Представителят каза, че Алиансът е "засилил своето възпиране и защита в отговор на агресивните действия на Русия", но все още е готов на диалог.

"Потвърждавам, че отнехме акредитациите на осем члена на руската мисия в НАТО, които не бяха декларирани като офицери от разузнаването", каза представителят на НАТО, който пожела да запази анонимност.

"Можем също да потвърдим, че намалихме броя на акредитираните позиции на Руската федерация към НАТО от 20 на 10".

Отношенията между НАТО и Русия в последните години са обтегнати и официалните контакти са ограничени, особено след като Москва анексира от Украйна Кримския полуостров през 2014 г.

Председателят на външната комисия в руския парламент Леонид Слуцки каза, че Русия ще отвърне на това действие, но не е задължително отговорът да е симетричен.

През 2018 г. НАТО изгони седем руски дипломати от мисията след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в Англия. Това беше част от масово гонене на руски шпиони от съюзнически държави.

Тогава НАТО намали състава на руската мисия от 30 на 20 човека.

Последното действие на Алианса е одобрено на 5 октомври от всичките 30 държави членки. То идва след като през април Чехия съобщи за руско участие във взривовете във военен склад през 2014 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG