Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва МВР и ДАНС, защото са разгласили арестите по случая с "Арсенал"


Прокуратурата е започнала разследване за разгласяване на следствена тайна, по което ще разпитва служители на МВР и ДАНС. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Стара Загора в петък.

Повод за новообразуваното досъдебно производство е оповестеното преди ден прессъобщение на МВР за задържани трима души, заподозрени в промишлен шпионаж в оръжейния завод „Арсенал“.

От информацията на прокуратурата става ясно, че въпросните арести са били разгласени „без разрешение от наблюдаващия прокурор“. Разследващите смятат, че „разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица“.

„В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства, ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица“, допълват от държавното обвинение.

По случая бяха задържани 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка на 59 години и 60-годишен руснак. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на завод „Арсенал“. По-късно стана ясно, че става дума за семейство – мъж, жена и техния син. Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември, след което не са се явили на работа.

Тримата бяха задържани при проверка на граничната полиция, при която в автомобилите им беше открита „чувствителна информация“ за дейността на оръжейния завод.

Информацията за образувано прокурорско разседване срещу МВР и ДАНС става факт след месеци на открито противопоставяне между служебния силов вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG