Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руснак и литовци са арестувани за промишлен шпионаж в "Арсенал"


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Двама литовци и един руснак са задържани по подозрение, че са изнасяли "чувствителна информация" за военния завод "Арсенал", съобщи БТА, като се позова на информация от МВР.

Новината идва 5 месеца след като българската прокуратура започна да разследва обща руска връзка зад няколко различни събития, свързани с военната промишленост - отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г. и някои взривове в български оръжейни складове и заводи, извършени между 2011 и 2020 г. Един от споменатите складове е на завод "Арсенал".

В съобщението, публикувано в четвъртък, МВР посочва, че арестуваните чужденци, работили за "Арсенал", са боравили с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.

Тримата са заемали отговорни позиции в завода и са били наети по трудови договори. Посочена е възрастта и полът им - руснакът е на 60 години, а литовците са мъж на 24 години и жена на 59.

Тримата са били в неплатен отпуск до 17 септември и след това не се върнали на работа.

На 3 октомври от "Арсенал" са подали сигнал до МВР, в който са съобщили, че в завода липсват "конкретни изделия" и документи към тях. Според МВР те представляват информация, която е "изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми".

По време на операцията по издирването на тримата чужденци е било установено, че на 2 октомври те са влезли в България, но не се посочва от коя държава. Те са отишли в Казанлък, където се намира завод "Арсенал", после са напуснали града и на 5 октомври са били задържани на граничния пункт "Кулата".

Наложен им е арест за 24 часа.

В колите, с които те са пътували, са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство.

Събитията в българските оръжейни заводи привлякоха вниманието през април 2021 г., когато Чехия обвини Русия за взривове в чешки оръжейни заводи, извършени години по-рано. Чешкото разследване тогава установи, че в това са участвали офицери от руското военно разузнаване ГРУ и по-точно на неговия отряд 29155.

По-ранни журналистически разследвания бяха посочили, че същият отряд е възможно да стои зад отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Агенти от този отряд са били в България и по време на някои от експлозиите в български заводи и складове.

Чехия предполага, че престъпленията на нейна територия са свързани с желанието на Москва да попречи на износа на оръжие за Украйна, части от която бяха анексирани от Русия през 2014 г.

Две седмици след чешките разкрития българската прокуратураа обедини взривовете в български военни заводи и складове и отравянето на Гебрев в общо разследване, зад което е възможно да стои Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG