Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристалина Георгиева е помагала и на Бразилия. МВФ решава "скоро" дали да я отстрани


Новите обвинения срещу Кристилина Георгиева са свързани с промяна на доклад за рисковете на икономиката на Бразилия, изготвен през лятото на 2021 г.
Новите обвинения срещу Кристилина Георгиева са свързани с промяна на доклад за рисковете на икономиката на Бразилия, изготвен през лятото на 2021 г.

Служители на Международния валутен фонд (МВФ), сред които и управляващият директор Кристалина Георгиева, са смекчили тона за оценката за екологичните рискове за бразилската икономика. Това се е случило в края на юли 2021 г. след изразено недоволство от представител на правителството на президента Жаир Болсонаро, съобщи Блумбърг.

На 30 юли 2021 ръководството на фонда е дало съгласие за доклада на служителите, но е оттеглило одобрението няколко часа по-късно и след това е премахнало спорните фрази. От Блумбърг пишат, че докато нанасянето на промени по доклада не е необичайна практика, в случая промени са били нанесени след срещата на Георгиева с бразилски представител пред борда на МВФ. В крайна сметка е била променена оценка, описваща риска от климатичните промени за икономиката на южноамериканската страна.

Преди седмица Световната банка оповести независим доклад, който показва нередности при изработването на класациите Doing business за 2018 г. и за 2020 г. В документа се твърди, че Кристалина Георгиева и съветникът ѝ Симеон Дянков са повлияли върху данните в доклада в полза на Китай.

Кристалина Георгиева отрече обвиненията още на следващия ден.

След заседание в петък вечерта Изпълнителният борд на МВФ съобщи, че е постигнал значителен напредък по случая. От там допълват, че все пак са се съгласили да да се изискат повече подробности, за да може обсъждането на въпроса да бъде приключено „възможно най-скоро“.

В същото време от Ройтерс съобщиха, че представители на няколко европейски правителства, сред които Франция, Германия, Италия и Великобритания, обмислят да изразят позиции на подкрепа към Герогиева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG