Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР откри още 11 виновни за насилие срещу протестиращи. Брендо все пак е на свобода


МВР е установило нови 11 униформени, които са превишили правомощията си срещу протестиращи граждани
МВР е установило нови 11 униформени, които са превишили правомощията си срещу протестиращи граждани

Проверките на Министерството на вътрешните работи (МВР) са установили превишаване на правомощията на 11 униформени по време на протестите от лятото на 2020 г. Това съобщи пред Нова телевизия главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров.

„Бяха разпоредени нови проверки по въпросния скандален случай, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още 11 виновни служители. Дисциплинарните производства ще приключат до дни и ще бъдат наложени необходимите наказания“, каза Тодоров. По думите му, ако се установи „нареждане отгоре“ за побоя на протестиращите, всеки по веригата ще получи своето наказание.

До средата на август тази година по случая нямаше нито един обвинен или наказан униформен, а проверките от страна на МВР и прокуратурата не бяха установили нарушения. Ситуацията се промени след като 13 август бяха публикувани кадри от колоните пред входа на Министерския съвет, който показаха бити от полицията протестиращи.

Полицейска бруталност. Кадрите, крити една година
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

По отношение на действията на МВР срещу купуването на гласове за предстоящите избори на 14 ноември, Тодоров съобщи, че вече са установени нарушения и са образувани две досъдебни производства.

Той коментира и случая с Евелин Банев – Брендо,който беше заловен от украинската полиция на 6 септември. По думите му той няма да как да бъде върнат в България, където да изтърпи 6 годишна присъда за пране на пари и наркотрафик.

„За съжаление преди няколко дена Киевският апелативен съд освободи Евелин Банев, тъй като според украинската конституция гражданин на Украйна не подлежи на екстрадиция във връзка с престъпление, извършено извън територията на страната“, каза още Тодоров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG