Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова опасност от терористична атака в Кабул след края на разговорите между САЩ и талибаните


Разговорите между талибаните и американската делегация се проведоха на 9 и 10 октомври 2021 г. в Доха, Катар.
Разговорите между талибаните и американската делегация се проведоха на 9 и 10 октомври 2021 г. в Доха, Катар.

Съединените щати и Великобритания публикуваха предупреждение за своите граждани да стоят далеч от хотелите в Кабул. Конкретно те назовават Serena Hotel - популярно място за чуждестранни гости в афганистанската столица.

"Гражданите на САЩ, които са в или близо до Serena Hotel, трябва незабавно да напуснат", съобщи Държавният департамент на САЩ рано на 11 октомври, позовавайки се на "заплахи за сигурността" в района.

В Hotel Serena има въведени сериозни мерки за сигурност, поради което той беше един от основните хотели, използвани от чуждестранни посетители преди превземането на Афганистан от талибаните, поясняват международните медии.

Предупреждението от службите за сигурност идва непосредствено след приключването на двудневни разговори между САЩ и представители на талибаните, провели се на 9 и 10 октомври в Доха, Катар. В първите коментари след срещата Вашингтон каза, че сесиите са били "откровени и професионални" и фокусирани върху сигурността, тероризма и други ключови въпроси, свързани с Афганистан.

„Делегацията на САЩ се фокусира върху опасенията за сигурността и тероризма и безопасното преминаване на граждани на САЩ, други чуждестранни граждани и нашите афганистански партньори“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в изявление, публикувано късно на 10 октомври.

По време на срещата талибаните са отказали да сътрудничат със САЩ за овладяване на филиалите на Ислямска държава (ИД) и други екстремистки групи в Афганистан.

„Ние сме в състояние да се справим с "Ислямска държава" самостоятелно", казва политическият говорител на талибаните Сухаил Шахин пред Асошиейтед прес на 9 октомври.

След изтеглянето на западните войски през август талибаните превзеха властта. В страната бяха извършени няколко смъртоносни атаки, за които отговорност пое местният филиал на терористичната група "Ислямска държава" – "Ислямска държава – Хорасан". Сред тях бяха самоубийствените атаки в района на летището в Кабул в края на август, както и самоубийственият взрив в шиитска джамия в северната афганистанска провинция Кундуз, който според съобщенията уби и рани повече от 100 души на 8 октомври.

Насред разрухата. Афганистанците, които се завръщат
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG