Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Оставаме". Хиляди поляци застанаха на страната на Брюксел в спора между ЕС и Полша

"Това е нашата Европа и никой няма да ни извади от нея". Думите са на 94-годишната Ванда Тражик-Ставска, ветеранка от Втората световна война, пред Ройтерс. Тя е една от хилядите протестиращи в Полша.

Над 100 000 души в повече от 100 града в Полша и чужбина излязоха на улицата в неделя в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз (ЕС). В четвъртък Конституционният трибунал във Варшава постанови за противоконституционни части от правилата на ЕС. С това решение съдът не признава един от стълбовете на европейския проект - предимството на законите на ЕС над националното законодателство.

Приветствайки решението на съда в четвъртък, полският премиер Матеуш Моравецки от "Право и справедливост" заяви, че всяка държава членка трябва да бъде третирана с уважение и ЕС не трябва да бъде само "група от равни и по-равни". Управляващата партия заяви, че няма планове за Полекзит.

По време на протестите в неделя взеха участие много опозиционни политици, активисти и хора на изкуството. "Ние знаем защо искат да напуснат [ЕС]... за да могат безнаказано да нарушават демократичните правила", каза бившият председател на Европейския съвет и лидер на основната опозиционна партия "Гражданска платформа" Доналд Туск, в реч пред кралския замък във Варшава, заобиколен от хиляди протестиращи.

Държавният телевизионен канал TVP, който е критикуван заради проправителствено отношение към новините, по време на отразяването на протестите в неделя изписа на екраните "протест срещу полската конституция".

16x9 Image

Свободна Европа

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG