Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша изостри отношенията си с Брюксел и постави под въпрос мястото си в ЕС


Граждани излязоха на протест пред Конституционния трибунал във Варшава веднага след решението в четвъртък.
Граждани излязоха на протест пред Конституционния трибунал във Варшава веднага след решението в четвъртък.

Полша рязко изостри отношенията си с Европейската комисия, след като реши да не признава предимството на европейските закони над националните.

Това накара Европейският съюз (ЕС) да припомни отново върховенството на европейското законодателство над националното.

Това стана по повод решението на Конституционния трибунал на Полша в четвъртък. Съдът във Варшава постанови за противоконституционни части от правилата на ЕС.

Решението на трибунала на Полша не признава един от стълбовете на европейския проект - предимството на законите на ЕС над тези на всяка отделна държава.

Европейската комисия припомни, че това остава в сила и че решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички държави. Решението на полския трибунал отново повдига въпроса за бъдещето на Полша в ЕС.

"Опитите на Съда на ЕС да се намесва в съдебната система на Полша нарушава принципа за върховенството на закона, принципа на върховенството на полската конституция, както и принципа за запазване на суверенитет в процеса на европейска интеграция", се казва в решението на трибунала във Варшава.

"Политико" припомня, че някои от членовете на трибунала са назначени от правителството на партията "Право и справедливост" в нарушение на полската конституция. Решенията на Съда на ЕС по този и други случаи накараха премиера Матеуш Моравецки да отправи питане дали европейският съд не отива твърде далеч в своите решения за полската съдебна система и дали не превишава правомощията си.

Решението на трибунала във Варшава предизвика мигновена реакция от Брюксел.

"Европейската комисия няма да се колебае да използва правомощията си по силата на договорите на ЕС, за да опази еднаквото прилагане и целостта на европейското право", се казва в позицията.

Спорът между Брюксел и Варшава е заради серията промени в съдебната система, предприети от консервативното правителство на Полша. "Право и справедливост" твърди, че така изкоренява остатъците от комунизма. Опозицията и Европейската комисия обаче виждат директна политическа намеса в правосъдието.

По-рано Конституционният съд на Полша постанови, че решенията на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург са противоконституционни. Полски съдии дори бяха заплашени с наказание, ако се позоват на решения на ЕСПЧ.

Полша и Унгария отдавна водят подобна битка с Брюксел. След като многократно беше игнориран, ЕС реши по-сериозно да вразуми Варшава и Будапеща. Блокът въведе общ Европейски механизъм за върховенството на закона и обвърза спазването му с парите на Брюксел.

През септември Европейската комисия предупреди, че може да спре парите за няколко региона в Полша, които по-рано се бяха обявили за "свободни от ЛГБТ идеологията“. Три от регионите веднага отмениха тези декларации и предпочетоха да продължат да получават европейски фондове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG