Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко струва хомофобията? В Полша формално се отказаха от нея, за да получат пари


Участници в "Шествие на равенството" в подкрепа на ЛГБТ правата, Варшава, Полша, 8 юни 2019.
Участници в "Шествие на равенството" в подкрепа на ЛГБТ правата, Варшава, Полша, 8 юни 2019.

Дали хомофобията се купува с пари? Този въпрос възникна след едно решение на властите в Полша от началото на седмицата.

Тогава три региона в Полша гласуваха за отмяна на резолюциите, с които се определяха като свободни от „ЛГБТ идеологията“.

От години властите в католическата страна отказват да зачитат правата на хората от ЛГБТ общността. Затова тази крачка на пръв поглед изглежда като жест към малцинството. Причината обаче не е в това, че три региона внезапно са се отрекли от хомофобията. Причината са стотици милиони евро.

От стикери до „изнудване“

По-рано през септември Европейската комисия предупреди 5 региона, че ако не се откажат от хомофобските си декларации, ще блокира достъпа им до средствата. Швентокшиското воеводство беше първото, което анулира своя резолюция срещу ЛГБТ, в понеделник го последваха Подкарпатския, Малополския и Любелския регион .

Районите, които по-рано са били или в момента са „зони, свободни от ЛГБТ“, образуват близо една трета от територията на Полша. И повечето от тях са под ръководството на „Право и Справедливост“ – управляващата партия, която от край време използва хомофобията като политически инструмент.

Тези "зони" се появиха, след като през 2019 в няколко техни градове започнаха да се разпространяват стикери със задраскано знаме на дъгата и надпис „зона, свободна от ЛГБТ“ заедно с местен консервативен вестник.

Тенденцията беше в отговор на кмета на Варшава Рафал Тжасковски, който подписа декларация в подкрепа на уязвимите сексуални малцинства и на борбата с дискриминацията.

През 2020 г. председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи зоните, “свободни от ЛГБТ”, като “зони без човечност” и се зарече, че Комисията ще вземе правни мерки.

Година по-късно 5 полски региона получиха известия, че може да бъдат замразени до 126 милиона евро, отредени за местното управление.

Става дума за програмата REACT-EU, пакет от допълнителни средства от кохезионните фондове, от който за цялата страна са предвидени общо над 1,5 млрд. евро.

Новите резолюции и старите политики

Пред перспективата да се лишат от тези средства, зоните, “свободни от ЛГБТ” се превърнаха в "региони на утвърдена толерантност". Така поне гласи новата резолюция в Подкарпатския регион.

И това не е единичен случай. Малополският регион, където се намира Краков, също прие нова резолюция, с която "се противопостави на дискриминацията против всеки по какъвто и да е признак".

Не всички представители на местните власти обаче са на едно мнение за промените.

"Не можем просто да отречем онова, което беше казано през 2019". Това каза през август лидерът на общинския съвет Ян Дуда, баща на президента Анджей Дуда, цитиран от Ройтерс. Той се опита да защити декларацията от 2019, като добави, че според него тя е била „погрешно разбрана“.

Затова много от местните представители на ЛГБТ общността се опасяват, че властта само формално променя резолюциите, а не възнамерява реално да промени хомофобската среда.

„Политиците си играят с нас. Те не искат да отменят цялата резолюция, а просто да я заменят с друга“, казва Барт Сташевски, активист за правата на ЛГБТ, пред Би Би Си.

XS
SM
MD
LG