Връзки за достъпност

Извънредни новини

Убивани, тровени, заплашвани. Репортерите на "Новая газета" в една от най-опасните страни за журналисти

Руската медия "Новая газета" е най-известна със своите разследвания за корупция и злоупотреби. В страна, класирана като едно от най-опасните места за журналисти в света, репортажите на "Новая газета" печелят международни признания, но също така поставят нейните репортери в голяма опасност.

Шест от журналистите и сътрудниците на изданието са убити от 2000 г. досега, а други са станали обект на нападения.

Дмитрий Муратов, който е един от основателите на вестника през 1993 г. и дълго време беше главен негов редактор, беше удостоен с Нобелова награда за мир на 8 октомври 2021 г. заедно с филипинската журналистка Мария Реса.

Въпреки убийствата и заплахите Нобеловият комитет заяви, че Муратов "е отказал да изостави независимата политика на вестника" и "последователно защитава правото на журналистите да пишат свободно, стига да се съобразяват с професионалните и етичните стандарти на журналистиката“.

16x9 Image

Свободна Европа

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG