Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистите Мария Реса и Дмитрий Муратов взеха Нобелова награда за мир


Мария Реса и Дмитрий Муратов
Мария Реса и Дмитрий Муратов

Филипинската журналистка Мария Реса и руският ѝ колега Дмитрий Муратов са носителите на Нобеловата награда за мир за 2021 г. заради „смелата борба“ в защита на свободата на изразяване в родините им.

Реса е съосновател и главен изпълнителен директор на независимия филипински новинарски сайт Rappler, а Муратов е главен редактор на основния опозиционен вестник в Русия „Новая газета“.

Двамата бяха определени от Нобеловия комитет като „представители на всички журналисти, които отстояват този идеал в свят, в който демокрацията и свободата на пресата са изправени пред все по-неблагоприятни условия“.

Носителите на престижната награда на стойност 10 милиона шведски крони (836 000 паунда или 1,1 милиона долара) бяха обявени в норвежкия Нобелов институт в Осло в петък. Те спечелиха в конкуренцията на общо 329 кандидати.

Сред основните претенденти тази година бяха активистката за борба с климатичните промени Грета Тунберг, международната организация за защита на медиите „Репортери без граници“ и Световната здравна организация (СЗО).

Нобеловата награда за мир се дава на човек или организация, които са допринесли най-много за „братството между нациите“. Миналата година победител беше Световната продоволствена програма на ООН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG