Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вторият помощник-капитан най-вероятно е заспал според следователя на инцидента с кораба Vera Su


Снимката е направена преди няколко седмици.
Снимката е направена преди няколко седмици.

Корабът Vera Su вероятно се е отклонил от курса си, тъй като помощник-капитанът, който е бил на вахта тогава, е заспал. Това е част от основната версия, по която работи Националната следствена служба, стана ясно на брифинг в понеделник.

Според следователя Иво Ангелов вина носят два души, срещу които вече е повдигнато обвинение.

"Доказателствата, събрани до момента, сочат, че става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба, каза Ангелов. Корабът е трябвало да завие наляво преди брега, но вместо това е продължил направо", каза Ангелов.

Разследващите имат съмнения и за унищожаване или манипулиране на част от корабната документация.

"Действията на екипажа ни водят до това, да мислим, че нещо не е както трябва", каза още Иво Ангелов, цитиран от Дневник.

По думите му ще да бъдат проверени и записите от видеокамерите на борда на кораба, както и дали част от тях не са били унищожени.

След брифинга екип на Националната следствена служба се качи на кораба за проверка. Според Ангелов целта на операцията е да се проверят трюмовете и машинното помещение, както и дали има манипулация в навигацията.

Vera Su заседна в скалите край Камен бряг на 20 септември. Корабът превозва 3300 тона карбамид. Опитът на българските власти за разтоварване и изтегляне на плавателния съд се провалиха. Има сериозни притеснения за замърсяване на водите в района, което може да доведат до сериозни екологични последици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG