Връзки за достъпност

Извънредни новини

Корабът Vera Su вече се смята за потънал. Властите обмислят как да извадят товара му


Корабът Vera Su, който заседна край Камен бряг на 20 септември, вече официално се води за потънал. Това съобщи в понеделник вечерта ръководителят на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ капитан Венцислав Иванов.

Влошените атмосферни условия през последната седмица провалиха опитите за изтегляне на плавателния съд и разтоарване на азотния тор, складиран на борда му. В крайна сметка екипажът му се евакуира и сега се обмисля единствено как може да бъде изваден потъналият товар заради риска от замърсяване на крайбрежието.

По думите на Иванов машинното отделение на кораба е пълно с вода и корпусът му е компрометиран заради лошото уплътнение на вратите. Затова плавателният съд официално е обявен за потънал. Той не може да потъне повече, защото е застанал стабилно на плитчината край Камен бряг.

Според експерти най-оптимистичната дата, на която може да започне изваждането на азотния тор, е 1 ноември, съобщи БНТ. Единият от вариантите, които обмислят е за целта да се използват люковите закрития, за което обаче е необходимо разрешение от Министерството на околната среда и водите.

„С корабособственика нещата са по-сложни, тъй като комуникацията ни е сложна, освен това има правна част, която „Морска администрация“ не може да покрие сама“, каза капитан Венцислав Иванов.

От думите му стана ясно още, че ще бъдат взети проби както от водата, така и от азотния тор, тъй като има съмнения, че в него има и други вещества, които могат да предизвикат замърсяване. Ще се разследва дали институциите са реагирали навреме и адекватно на ситуацията.

Според синоптиците времето ще продължава да бъде дъждовно и вятърът ще продължава да бъде силен и през следващите дни. Метеорологичните условия ще се подобрят чак следващия понеделник, съобщи „Медиапул“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG