Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма хаос и паника". Здравният министър отчете добра организация, но не изключи нови мерки


По думи на министър Стойчо Кацаров в момента ситуацията около пандемията е под контрол
По думи на министър Стойчо Кацаров в момента ситуацията около пандемията е под контрол

За ситуацията с пандемията се разпространяват неверни твърдения и се правят неверни изводи. Смъртността от COVID-19 в момента е с около една трета по-ниска от предишните вълни и основната причина за това са 20-те процента от населението, които са ваксинирани, както и броят на преболедувалите. Това са част от твърденията, които здравният министър Стойчо Кацаров направи по време на брифинг в сряда.

Според данните на здравното министерство въпреки малкото случай в периода март-септември 2020 г. са починали 7920 души. По-късно, в т.нар. втора вълна между ноември и март са починали 8459 души, а при последната вълна в последните 9 седмици починалите са 3364.

Въпреки липсата на кризисна ситуация Кацаров каза, че допълнителни мерки могат да бъдат обявени в края на седмицата.

„Допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус ще бъдат съобщени евентуално в петък“, подчерта той и добави, че в случай на нови затваряния последните засегнати ще бъдат училищата и детските градини.

По думи на директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в момента циркулиращият вариант на заразата в България на 100% е „Делта“.

Представителите на здравните власти увериха, че леглата за лечение на болни от коронавирус, включително и в интензивните отделения, са достатъчно. Като най-тежка беше определена ситуацията в Търговище, Габрово и Шумен. Дадени са указания при нужда да бъдат разкривани и допълнителни места. Общо за страната са разкрити 7268 легла, от които са заети 71%. От общо 485-те за активно лечение се ползват 65%.

По думи на Кацаров във всяко лечебно заведение се прави анализ на смъртността. Където бъде установено завишено ниво на смъртните случаи се правят и допълнителни анализи за причините. Той добави, че министерството активно работи, за да осигури моноклонални антитела за лечение на тежките случаи.

Преди началото на брифинга пред сградата на здравното министерство се проведе и протест на медицински лица. Те поискаха промени в работното време, заплащането и условията на работа. След среща с министър Кацаров са получени уверения, че наредбата за работното време в отделенията по реанимация ще бъде променена, заедно с което ще бъдат предоставени и допълнителни средства под формата на купони за храна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG