Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ама каква е тая тъпотия". Как всички конспирации за COVID-19 се озоваха в центъра на София


Транспарантите са поставени пред Народното събрание със съгласието на Столична община.
Транспарантите са поставени пред Народното събрание със съгласието на Столична община.

Минувачите край сградата на парламента в центъра на София се спират и започват да надничат между автомобилите. Погледите им са отправени към паметника на Александър II (Цар Освободител). Някои се вдигат на пръсти, други леко се привеждат, трети изчакват близкият светофар да отпуши движението, за да се изтеглят автомобилите. Колите пречат да бъдат прочетени в цялост два огромни транспаранта.

След кратко взиране повечето пешеходци избухват в смях, някои вдигат телефоните си да снимат. Има и такива, чиято гримаса на лицето показва раздразнение или досада.

“Ама каква е тая тъпотия пред Народното събрание”, възкликва около 40-годишна жена, която говори по телефона. След което прочита на събеседника си надписа:

“Ние обявяваме война на измамата COVID-19, на задължителното ваксиниране, на ваксините-убийци, ваксинационните сертификати и кемтрейлса над България”.

След бурен смях жената отминава. Цитираните твърдения не са верни. Пандемията от COVID-19 е факт. Заразата отне живота на над 20 хиляди души в България досега. Ваксините предпазват с над 90% ефективност от тежко протичане и смърт и това е научно доказан факт.

Написаното в центъра на София може да разсмива повечето минувачи, но е невярно. Транспарантите са подписани от "Народна партия истината и само истината" (НПИСИ) и продължават да стоят там. И ще останат още дълго в центъра на София.

"Всичко е законно"

Причината е, че имат официално разрешение от Столичната община. Последното подновяване на разрешителното е от първите дни на октомври. Зад всичко това стои русенецът Венцислав Ангелов, известен с прякора си Чикагото. Той е независим кандидат за президент, а изписаната на плакатите партия е все още в процес на учредяване.

“Всичко е законно и плакатите ще стоят там до края на 2022 година”, казва Ангелов. Той обясни пред Свободна Европа, че на всеки две седмици ще подновява уведомлението си до кмета на София Йорданка Фандъкова.

В агитационните материали се искат “смъртни наказания чрез обесване на всички политици-престъпници”.

Освен, че НПИСИ обявява COVID-19 за измама и обявява война на ваксините, в агитационните материали се искат “смъртни наказания чрез обесване на всички политици-престъпници”. Твърди се също, че в отделенията за лекуване на пациенти с COVID-19 се извършват “убийства на нашите братя и сестри”. Това също не отговаря на истината - в болниците медицинските специалисти лекуват болните.

От Столичната община потвърдиха, че транспарантите са поставени там с тяхно знание.

“Режимът е уведомителен, не разрешителен”, казаха лаконично от пресцентъра на общината и препратиха към “остарелия Закон за митингите и събранията”, според който всеки може да изрази позицията си по такъв начин, стига да уведоми предварително общинските власти.

Това е причината плакатите с фалшиви новини да стоят в центъра на града и общинските власти да не ги отстраняват.

Как в Русе може, а в София не може

На същия закон се позовава и Венцислав Ангелов, който е познат на публиката с присъдите си, свързани с наркотици, и подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски в т.нар. контрапротести от 2013 г. Тогава хиляди българи протестираха всеки ден и искаха оставката на Орешарски, защото предложи депутата от ДПС Делян Пеевски за директор на ДАНС. Други - като Чикагото - организираха протести срещу протестите.

На парламентарните избори на 4 април Венци-Чикагото беше в коалиция “Българско национално обединение” заедно с още нерегистрираната партия на избягалия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков “Българско лято”.

По време на предизборната кампания кметът на Русе Пенчо Милков нареди премахването на транспарантите на Чикагото от различни точки в града. И в Русе, както и в София, агитационните материали обявяват пандемията за измама и призовават за война с ваксините срещу COVID-19.

И в София е имало опит за премахване на транспарантите, които са поставени в последните дни на септември.

Малко след това кметът на район "Средец" Трайчо Трайков, където се намира сградата на Народното събрание, изпраща писмо до голямата община, инспектората към нея и дирекция "Сигурност". В него Трайков се позовава на граждански сигнали и настоява агитационните материали да бъдат премахнати. Аргументите са: тиражиране на фалшиви новини, твърдения, че епидемия не съществува и агитация срещу ваксините, на фона на ниските нива на ваксинация в страната.

От Столична община не просто не премахната тези транспаранти, ами удължиха срока им.
Трайчо Трайков, кмет на район "Средец"

Датата на писмото, изпратено от Трайков, е 28 септември 2021 г."От Столична община не просто не премахната тези транспаранти, ами удължиха срока им", каза кметът на район "Средец" пред Свободна Европа.

От Столична община потвърдиха за писмото, но казаха, че няма да премахнат плакатите. "Подадени са документи, стъпват на закона", обясниха от пресцентъра на общината.

Оттам препратиха към Закона за събранията, митингите и манифестациите. В него не се споменава нищо за фалшиви новини, смятат в общината и затова не виждат основание да премахнат призивите срещу ваксините, разположени в центъра на града.

Венцислав Ангелов коментира пред Свободна Европа, че с нищо не нарушава закона. Той се закани, че "на всеки две седмици ще подновявам разрешението и плакатите ще си стоят там - пред парламента".

"Има си закон за митингите - спазвам го, общината го спазва, а коронавирус няма", каза Ангелов.

Какво казва законът

Разпоредбите на закона за митингите наистина регламентират уведомителен режим на демонстрациите. Ангелов се е възползвал точно от това си гражданско право.

Според подадените документи до общината всеки ден от 08.00 ч. сутринта до 22.00 часа вечерта на площад "Народно събрание" се провежда "политическо мероприятие" под наслов "Война" на измамната Ковид пандемия, "Война" на ваксините убийци, "Война на ваксинационните сертификати".

Агитационните материали обаче не се отстраняват вечер, когато след 22.00 часа "политическото мероприятие" се води за приключило.

Освен това чл. 12 от закона за митингите дава възможност кметът на общината да забрани дадена инициатива, ако тя застрашава обществения ред или народното здраве в условията на епидемия. Ако организаторът не е съгласен с това, може да обжалва действията на местните власти пред административен съд.

Кметът на София Йорданка Фандъкова не е направила подобно нещо.

XS
SM
MD
LG