Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дори ни направиха отстъпка". Безнаказаната продажба на фалшиви сертификати за ваксинация


Купуването на фалшив сертификат се оказва лесно. Може да се случи в почти всяко населено място. Снимката е илюстративна
Купуването на фалшив сертификат се оказва лесно. Може да се случи в почти всяко населено място. Снимката е илюстративна

Мария и Иван (имената са променени) са платили общо 600 лева, за да се сдобият с фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19. Купили са си удостоверенията още пролетта, за да пътуват първо до Гърция, а после и до Франция. Разказват историята си, защото съжаляват за постъпката си и вече искат да се ваксинират, но не знаят как може да стане това. По документи те вече имат две дози.

"Единственото, за което се сещам, е да си сложим трета доза, когато я разрешат. На хартия ще сме с три игли, а в действителност с една. А с една е по-добре, отколкото без нищо", казва Мария.

Главният санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунев казва, че и в Министерството на здравеопазването, и в районните здравни инспекции (РЗИ) в страната граждани подават сигнали срещу лекари, за които се твърди, че търгуват с документи за ваксинация.

Изключително трудно ще се докаже каквото и да е.
Д-р Ангел Кунчев

Единственото, което могат да направят здравните власти в такива случаи, е да препратят сигналите на прокуратурата. Държавното обвинение съобщи, че в момента има 14 преписки за фалшиви сертификати. В проверките участват и ДАНС и МВР.

Разкрити случаи засега няма. Дори и това да се случи обаче, до наказания ще се стигне много трудно, смята д-р Кунчев. Причината е, че няма как да бъде доказано дали един човек е ваксиниран или не, защото има малък процент хора, които не образуват антитела нито след ваксина, нито след преболедуване на COVID-19.

Затова информациите за търговия със сертификати са много. За купувачите е достъпно, а за продавачите е безопасно, защото знаят, че доказването е трудно.

В това време България остава на последно място по ваксинация в Европейския съюз. Напълно ваксинирани са малко над 20 на сто от населението. В последните седмици страната е под т.нар. четвърта вълна - по няколко хиляди заразени и над сто починали всеки ден.

"Истинска търговия"

Според коментари на хора в социалните мрежи, удостоверение за ваксинация може да се купи както в малките, така и в големите градове, както от личен лекар, така и от голяма болница.

Цитираните цени варират от 200 до 400 лева. А издаваният документ формално е съвсем истински. Притежава нужния номер, вписан е в националната система, с него може да се пътува в чужбина. Само дето зад редовния сертификат не стои реална ваксинация.

Снабдяването с фалшив сертификат става бързо, а лекарите, които са замесени дори, не се и опитват да убедят “клиентите си” да се имунизират наистина. Просто изхвърлят дозата.

Мария и Иван, които не искат да се споменават истинските им имена, за да не бъдат разпознати, разказват хронологията на техния случай. А Иван я обобщава така:

"Истинска търговия. Стана бързо, лесно и дори с отстъпка”.

"Постъпихме доста глупаво"

Всичко започва миналата зима. "И двамата със съпруга ми преболедувахме коронавируса, зарази се и синът ни, но той почти не разбра, че е болен", казва Мария. Тя и мъжът й се сблъскват с вируса малко преди в България да влязат първите дози ваксини. Преболедуват цялото семейство.

Когато в България започва ваксинацията, през пролетта на 2021 г., те се допитват до личния си лекар. "Каза ни да изчакаме, защото сега имаме много антитела и няма смисъл да се бърза", допълва Иван. А съпругата му държи да подчертае, че семейството не е антиваксърско.

През май, когато вече се очертаха летните ни планове, решихме да си купим сертификати.
Мария

Малко след като започва масовата ваксинация, в медиите започва да се говори за страничните ефекти на ваксините. "Първо проблеми даваха AstraZeneca, после започнах да чета и за проблеми при Pfizer и така през май, когато вече се очертаха летните ни планове, решихме да си купим сертификати", разказва Мария.

"Пътуваме много – правенето на PCR тест изобщо не е опция, беше ясно, че навсякъде на Запад ще искат ваксинационен сертификат, още не беше съвсем ясно какъв ще бъде той".

Затова семейството изследва антителата си. След като установяват наличието им, Мария и Иван вземат решение да си купят документите.

"Хем имахме антитела, хем навсякъде четяхме, че ваксините дават странични реакции. Затова решихме, че няма да застрашим никого с тоя трик", добавя Мария.

От решението да си купят документите до самото купуване ги делят точно 24 часа.

"Първо ни казаха, че цената за "две дози Pfizer" е 400 лева, но когато разбраха, че сме семейство, дори ни направиха отстъпка и така платихме 600 лева общо", допълва разказа Иван.

Купуването става лесно. След предварителна уговорка, през познат, двамата съпрузи отиват в края на работния ден в голяма столична болница.

"В документите ни пише, че втората доза е била през последната седмица на месец май".

Мария твърди, че никой не я питал защо не иска да се ваксинира. "Аз все пак обясних: имаме антитела и се страхуваме от странични ефекти на ваксините. Отговор не получих", разказва тя.

В началото на месец октомври Иван има значително количество антитела, но при съпругата му те са намалели. Това смущава семейството и те вече съжаляват.

"Сега вече не можем да се ваксинираме, но ако разрешат и за по-млади хора трета доза, ще си сложим", казва Мария.

През декември синът й навършва 12 години, а тя и съпругът й обмислят да ваксинират и него. “Просто се подлъгахме и постъпихме доста глупаво. От страх и малко самонадеяност”, твърди двойката.

Как реагират институциите

На този етап ситуацията с фалшивите сертификати в България може да се обобщи с думите, че всички знаят, всички говорят, но разкрити виновници няма.

По думите на д-р Ангел Кунчев в страната има засечен един много конкретен случай.

“Местното РЗИ, в града, където се е случвало това, е забелязало, че има рекордьор по поставяне на ваксини”, разказва главният санитарен инспектор.

“Направи ни впечатление, че освен високия брой ваксини, този доктор е поставял препаратите на хора от цяла България. Има пациенти от Елхово, Варна, а практиката му се намира в централна България”, разказва Кунчев. И допълва, че прокуратурата е сигнализирана, но е рано да се говори още за развитие.

“Сложно е да бъде хванат, защото ще казват, че не са изградили антитела”, казва още Кунчев.

В събота говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза, че държавното обвинение работи по 14 сигнала за поставени фиктивни ваксини.

“Сигналите са постъпили от седем области, като най-много има от София”, каза тя. Данните, с които прокуратурата работи, са предимно от месец септември. “Ще бъдем безкомпромисни”, каза още Милева.

Ще има ли наказани?

Пред Свободна Европа бившият прокурор и настоящ правен експерт към фондация "Антикорупционен фонд" Андрей Янкулов обяснява, че съществува голяма вероятност лекарите, търгуващи с ваксинационни сертификати, да останат ненаказани. Причината е, че ваксинационният процес е регламентиран в няколко нормативни акта.

"По някаква причина, въпреки изключителната важност на ваксинацията срещу COVID-19, регламентацията е разпръсната в Наредбата за имунизациите и заповедта на министъра, която само на места препраща към Наредбата. В заповедта не са определени ясно лицата, отговарящи за провеждането на имунизацията, включително за нейното документиране", казва адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Това създава объркване, включително сред лицата, провеждащи имунизацията. На практика заповедта урежда задължение за въвеждане на данни в електронна система, но не посочва отговорните за това лица, допълва юристката.

По думите на Андрей Янкулов по смисъла на наказателното право сертификатът не може да бъде разглеждан като документ с невярно съдържание.

"За да има документ с невярно съдържание той трябва да има автор, а в сертификата не е помислено така, че да има вписано авторство", обяснява Янкулов.

Не би могъл да се използва и специалният текст от Наказателния кодекс за снабдяване на някого с лъжливо свидетелство за състоянието на здравето му, защото удостоверяването на поставена ваксина не може да бъде прието като такова.

По думите на адвокат Мария Шаркова всичко това може лесно да се преодолее.

“Просто трябва да се прецизира регламентацията. Трябва да се обсъдят всички възможности, в това число актуализиране, т.е. изменение на заповедите, така че да не стават повод за оправдаване на подобни практики”, казва юристката.

XS
SM
MD
LG