Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как третата доза ваксина се оказа обещана, без да има кой да я поставя


Здравният министър Стойчо Кацаров
Здравният министър Стойчо Кацаров

Тъкмо беше съобщено, че хората могат да се имунизират срещу COVID-19 с допълнителна подсилваща доза, и стана ясно, че тя не може да се поставя. За да може, трябва да са изпълнени ред други условия, а те все още не са.

На 24 септември началникът на Военно-медицинската академия (ВМА) ген. Венцеслав Мутафчийски си постави трета доза ваксина срещу COVID-19. Заедно с него за трети път се имунизираха още 11 медици. Три дни по-късно - в понеделник, още 60 души получиха т.нар. "бустерна" доза ваксина срещу коронавирус във ВМА. Във вторник други болници последваха примера. Всичко това беше съобщено в социалните медии, а новините за лекарите с допълнително подсилен имунитет веднага станаха централни.

В същото време екипът съветници на здравния министър д-р Стойчо Кацаров и различни представители на здравните власти като главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и шефката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясниха и какви социални групи ще обхване бустерната доза от ваксината. Според медийните съобщения това ще са медици, социални работници, както и пациенти с различни заболявания.

Така на пръв поглед изглеждаше, че България е тръгнала, като още много западни държави, към т.нар. "трета игла", която да подсили имунитета на рисковите групи граждани. Оказва се обаче, че процесът по ваксиниране с трета доза у нас няма как да започне веднага и да обхване групите, за които бустерната доза е препоръчителна.

Причината: лекарите нямат правно основание, на което да поставят допълнителните ваксини. Това обясниха пред Свободна Европа медици и юристи. От здравното министерство пък смятат, че зависещото от тях е направено, след като експертният съвет към министър Стойчо Кацаров е препроъчал бустерни игли.

“Няма да поставя трета доза”

Общопрактикуващият лекар от Велико Търново д-р Христо Димитров казва, че няма да поставя трета доза от ваксината само на базата на препоръка от експертния съвет. По думите му тя не е основание. Причината която лекарят посочва е, че на този етап няма подписана заповед от здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

“Когато няма заповед от Министерството на здравеопазването или няма решение на Изпълнителната агенция по лекарствата, ние лекарите нямаме правно основание, на което да ваксинираме своите пациенти, дори те да желаят това”, каза пред Свободна Европа
д-р Димитров, който е заместник-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Дори да имам останала ваксина няма да я поставя
Д-р Христо Димитров

Медикът коментира още, че дори при него да отидат негови колеги, които работят с пациенти с коронавирус, той няма как да им постави трета имунизация. “Разберете ме, нямам основание. В нашата професия има строги правила. Дори да имам останала ваксина, аз няма да я поставя, защото трябва да има официално решение за това. А решенията на този въпрос са две: или се променя кратката характеристика на ваксината, или здравният министър издава заповед”, обясни д-р Димитров.

Къде е проблемът?

В “кратка характеристика” на всеки медикамент се описва действието на продукта, препоръчителната доза за употреба, показанията, при които се дава и дозите, в които лекарите трябва да го прилагат. Тя се издава от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

В кратката харатеристика на ваксините у нас са записани по две дози (за препаратите на Pfizer, Moderna и Astra Zeneca) и една доза за Janssen. По думите на председателят на ИАЛ Богдан Кирилов около 4 октомври се очаква решене на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), с което ще може характеристиката на Pfizer да бъде променена и третата доза да бъде разрешена.

Единствената възможност, без промяна на кратката характеристика, е министърът да подпише заповед
Мария Шаркова

За да се прилага трета доза преди това, в България трябва да има разрешение от здравния министър. “Единствената възможност, без промяна на кратката характеристика, е министърът да подпише заповед, която се основава на Закона за здравето, който му дава това право”, коментира пред Свободна Европа специалистката по медицинско право адвокат Мария Шаркова.

Тя обясни, че без подобна заповед лекарите няма как да имунизират с повече от две дози.

Третата доза. Трябва ли да си я слагам?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

МЗ: Експертното становище е напълно достатъчно

От Министерството на здравеопазването не смятат така. Потърсени за коментар, от пресцентъра на МЗ отговориха, че “има становище на експертния съвет към здравния министър”. “Смятаме, че това становище е напълно достатъчно. То послужи за основание ваксина да получи и ген. Мутафчийски”, коментираха от там.

От пресцентъра на ведомството допълниха, че на този етап д-р Стойчо Кацаров няма защо да издава заповед. Свободна Европа опита да се свърже по телефона и с него, но той не отговори на обажданията.

“Докато няма подписана официална заповед, министерството на практика прехвърля отговорността върху лекарите, които едва ли на своя глава ще поставят бустерни дози. А това очевидно затруднява процеса”, обясни Мария Шаркова.

Кой ще може да получи трета игла?

Според д-р Христо Димитров в момента, в който има официално разрешение за ваксинация с трета игла, и той, и много негови колеги ще започнат да поставят допълнителните дози на желаещите.

Засега е ясно, че в България препоръчително с бустерна доза ще се ваксинират на първо място медици и социални работници. “Подсилваща доза се препоръчва и за пациенти с имунни заболявания, трансплантации, онкоболни”, каза пред Свободна Европа главният санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Той изрази и личното си мнение, че според него би следвало всеки желаещ да си постави подсилваща доза да може да го направи, но след изследвания. “Ако някой не се чувства достатъчно защитен, според мен, не бива да има пречка да си постави допълнително препарата на Pfizer”, каза Кунчев. Ако идеята му се приеме, това ще се случва само след изследвания от страна на пациента. “Трябва да се докаже, че имунитетът е отслабен, т.е. че антителата са намалели”, допълни той.

На този етап в България се смята, че единствената ваксина, от която ще може да се поставя т.нар. подсилваща доза е Pfizer. Специалистите обясняват, че това ще става без значение с какъв препарат е имунизиран пациентът преди това. Условието ще бъде от последната ваксинация срещу коронавирус да има изминали осем месеца.

XS
SM
MD
LG