Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ одобри третата доза за хора над 65 години


Снимката е илюстративна.

Американският здравен регулатор одобри употребата на трета доза от ваксината срещу коронавирус на Pfizer-BioNTech за хора над 65 години. Тя се препоръчва също и за по-млади хора в рискови групи и медици на първа линия. Те трябва да са получили втората доза преди най-малко 6 месеца.

Позволението за употреба е по-ограничено отколкото беше искането на администрацията на президента Джо Байдън. Тя искаше да се постави трета доза на почти всички пълнолетни американци. Целта е защита срещу разпространението на делта варианта на COVID-19.

Над 210 милиона души в САЩ са получили поне една доза от ваксина срещу коронавируса по данни на здравните власти. 182 милиона души са напълно ваксинирани с ваксините на Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson.

В момента в САЩ има над 43 милиона случаи на COVID-19, а броят на починалите от началото на пандемията е около 700 000.

Употребата на трета засилваща доза на ваксината срещу коронавируса вече беше одобрено във Великобритания, където се прилага при хора над 50 години и хора в рискови групи. Германия, Франция и Чехия също започнаха приложението. В Израел „бустер“ ваксините се предлагат на всички над 12-годишна възраст.

Световната здравна организация призова по-богатите държави да изчакат с поставянето на трета доза, докато страните с по-малко ресурси ваксинират по-голяма част от населението си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG