Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да им позволим". Пункт за ваксинация е бил нападнат от "антиваксъри"


Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров

Група противници на ваксините са нападнали мобилен екип за ваксинация във Варна, съобщи Министерството на здравеопазването. Министър Стойчо Кацаров коментира, че няма да позволи на "антиваксърите" да обиждат и унижават медиците, които имунизират хората.

За инцидента съобщи в неделя агенция "Булфото", според която "скандал" е довел до затварянето на мобилния ваксинационен пункт, който е бил разположен на входа на Морската градина във Варна.

"Група граждани, които заявиха, че са от "Комитет за спасение" изискаха от ваксиниращия екип документ, с който да удостоверят разрешително за ползване на лекарствените препарати на територията на България", пише "Булфото".

На място е пристигнала полиция, а медицинският екип е прекратил работа. В понеделник Министерството на здравеопазването съобщи, че "група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация".

От Районната здравна инспекция (РЗИ) във Варна казаха, че няколко души са влезли в "по-агресивен контакт" с персонала и са започнали да изискват от тях разрешения. РЗИ уточни, че всичко е било регламентирано, общината е дала разрешение и използваните ваксини са от разрешените за употреба в България. С тези действия протестиращите са възпрепятствали имунизацията.

"Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи", казва в позиция министър Стойчо Кацаров.

Той казва, че ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Кацаров припомня още, че ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не.

"Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират".

Кацаров призова прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.

По-късно Районната прокуратура във Варна се самосезира за случай на възпрепятстване на работата на ваксинационния пункт.

В момента в болници се лекуват 4750 души с COVID-19 и всеки ден те се увеличават. В интензивни отделения са настанени 391 пациенти. За последното денонощие починаха още 43 души, с които жертвите от началото на епидемията в България надхвърлиха 20 хиляди.

"Когато утре същите антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение", казва Кацаров и предупреждава, че "няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки".

Според "Булфото" протестиращите са се представили като "Комитет за спасение". Във Фейсбук има група с подобно име, която разпространява конспиративни теории за предстоящо задължително ваксиниране, чипиране и други фалшиви новини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG