Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мутафчийски с трета доза ваксина срещу COVID-19. За кого се препоръчва


Ген. Венцислав Мутафчийски си постави трета доза ваксина.
Ген. Венцислав Мутафчийски си постави трета доза ваксина.

Началникът на Военно-медицинската академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски си постави трета доза ваксина срещу коронавирус, съобщи болницата в своя профил във Фейсбук. Заедно с него за трети път се имунизираха и 11 негови колеги.

Новината идва ден след като експерти на здравните власти препоръчаха България да премине към поставяне на подсилваща доза ваксина, наричана също и "бустерна". Думата е заимствана от английския език.

Решението е на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката. След него няма пречка хората да прибегнат до третата доза, макар че европейският регулатор все още не е разрешил официално използването ѝ, съобщава Министерството на здравеопазването.

Третата доза. Трябва ли да си я слагам?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Засега бустерната доза се препоръчва за възрастни над 65 години, хора с отслабен имунитет (с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хора на хемодиализа; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия), жители на домове за възрастни и настанени в социални институции, медиците и всички, които не са изградили достатъчен имунитет след извършената ваксинация.

Бустерната доза ще се поставя най-малко 6 месеца края на ваксинационния цикъл и след консултация с личния лекар или със специалист. Желателно е и да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

За възрастните и за медиците поставянето на третата доза се препоръчва 8 месеца след завършването на ваксинационния цикъл.

След като в петък си постави трета доза ваксина, ген. Мутафчийски каза, че "с този вирус трябва да се води решителна борба".

По думите му 97% от пациентите с COVID-19, приети във ВМА, са неваксинирани. Според него надеждите, възлагани на ваксините, са се оказали оправдани и те са единственият начин хората да се защитят от това заболяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG