Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК излезе с предложения за овладяването на цените на енергията


Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон
Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон

Европейската комисия (ЕК) обяви в сряда краткосрочни и средносрочни мерки, които всяка държава може да предприеме с цел справяне с шоковото поскъпване на енергията. Сред предложенията са въвеждане на ваучерна система, разсрочено плащане и поемане от държавата на част от сметките за електричество.

Като основен приоритет Брюксел поставя подпомагането на енергийно бедните потребители. Сред препоръките е и удължаването на плащанията на задълженията.

Националните правителства е необходимо да предприемат и мерки за избягването на прекъсванията на захранването, както и да въведат временни намалявания на данъчните ставки. Според ЕК сред мерките трябва да попаднат и подпомагане на компаниите и бизнесите.

Като средносрочна стратегия за предотвратяване на бъдещи кризи от Брюксел посочват увеличаването на инвестициите във възобновяеми източници, ускоряване на търговете за тяхното създаване, както и съкращаването на процедурите за издаването на разрешителни.

Като по-дългосрочни промени от Брюксел проучват възможността за общо закупуване на газ по пример на ситуацията със закупуването на ваксините срещу COVID-19. Подобно искане беше отправено от Франция, Испания и няколко от по-малките икономики в ЕС.

Заради настъпилата криза няколко страни поискаха промени в правилата за енергийния пазар на ЕС, които обаче не са съвместими с изпълнението на мерките по плана за енергиен преход и Зеления енергиен пакт.

В четвъртък Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия. Предложението доведе до сериозни спорове между инициаторите на предложението и останалите членки на блока.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG