Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стели Джамбазова, за която доброволчеството е начин да помагаш, докато се развиваш


Стели Джамбазова
Стели Джамбазова

На 16 години Стели Джамбазова отива за първи път на сбирка на Българския младежки червен кръст (БМЧК) в родния си град Ямбол. Веднага разбира, че това е "нейното нещо" и остава. Вече 8 години тя е активен доброволец, а от март тази година вече е и председател на неправителствената организация. На 14 октомври БМЧК чества 100 години от създаването си.

"За разлика от другите неправителствени организации БМЧК работи по много и различни теми, така че всеки един млад човек може да намери своето нещо, което го интересува, в което иска да се развива, иска да надгражда", казва Джамбазова в интервю за Свободна Европа.

Тя разказва със заразителен ентусиазъм колко много различни клубове всъщност организира БМЧК. Те са разделени в детски градини, училища и университети, по местоживеене и по интереси. Така младите доброволци могат, например, да обучават деца на различни възрасти в оказване на първа помощ или на психологична и социална подкрепа. Други се занимават с превенция на рисковото сексуално поведение и зависимости. Трети клубове пък се ангажират със здравословния начин на живот или доброволчеството и социалната дейност.

"Децата са изключително интересни. Може би, заради това на мен най-много това ми харесва, защото те са изключително чисти, изключително любознателни", казва Джамбазова.

Именно работата с деца ѝ помага да избере с какво иска да се занимава в бъдеще. Тя решава да учи психология и вече има бакалавърска степен от Нов български университет. 24-годишната доброволка намира за безценен опита, който е натрупала до този момент в БМЧК.

"Учим се на умения за живот, на които не можем да се научим в училище, като например как да говорим пред хора, как да ги организираме, как да работим в екип. Така че със сигурност целият опит, който съм натрупала през тези 8 години, ми помага и ще ми помогне и в бъдеще, надявам се и в кариерното ми ориентиране", допълва тя.

Джамбазова изпитва голямо удовлетворение от това да помага. Но втората причина да обича толкова доброволческата дейност, е заради другите хора в общността, с които е щастлива да се познава.

"Много е хубаво на едно място да са събрани млади хора, които са с общи идеи, общи ценности, които просто искат да помагат и да са полезни на обществото", казва тя.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG