Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко шестима души бяха убити и десетки ранени в улични боеве в Бейрут


Снимката е направена в Бейрут на 14 август.

В Ливан се провежда ден на национален траур на 15 октомври в памет на жертвите на смъртоносните сблъсъци ден по-рано в Бейрут. Най-малко шестима души бяха убити и десетки ранени в най-жестоките улични боеве в ливанската столица от години.

Първите изстрели започнаха по време на протест срещу съдия Тарек Битар, който води разследването на миналогодишния мащабен взрив в основното пристанището на града. В резултат от инцидента загинаха стотици, а хиляди бяха ранени. Бяха нанесени щети на стойност милиони долари в столицата на Ливан.

Демонстрацията, провела се на 14 октомври, беше организирана от подкрепяната от Иран организация "Хизбула" и нейните шиитски съюзници от „Движението Амал“. „Хизбула“ и нейните съюзници обвиняват съдията, че е повикал за разпит само доброжелателни към тях политици.

Разследването в момента е съсредоточено върху произхода на стотици тонове амониев нитрат и причините, поради които са били съхранявани неправилно в пристанищния склад, който се взриви на 4 август 2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
XS
SM
MD
LG