Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва". Тимерманс не вижда бъдеще за въглищата


Франс Тимерманс говори по време на форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ на 15 октомври в София.
Франс Тимерманс говори по време на форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ на 15 октомври в София.

В глобален план няма бъдеще в използването на въглищата, но държавите-членки на Европейския съюз и Брюксел трябва да подсигурят справедлив преход за хората във въгледобивните региони. Това каза зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за Европейската зелена сделка.

„Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче е по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса“, каза Тимерманс в ефира на бТВ. Той е на посещение в София с цел участие във форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

В четвъртък министерският съвет прие Плана за възстановяване и устойчивост, който ще бъде изпратен за разглеждане в Брюксел. В него правителството предлага две дати за затваряне на въглищните централи в страната - 2038 или 2040 г.

38 на сто от средствата, предвидени в плана, са насочени към подготовка за изпълнение на тази цел. Очаква се по Плана за възстановяване и развитие България да получи 12.9 млрд. лева.

В петък Тимерманс отказа да коментира Плана на България преди той да е анализиран „изключително внимателно“ от отговорните за това в Брюксел.

Тимерманс се ангажира, че екипът му ще вземе в предвид това, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор и че трябва да се гарантира, че тези предизвикателства ще се превърнат в успешни мерки.

„Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва“, каза още Тимерманс.

„Вече живеем в една климатична криза. Планетата може да се грижи сама за себе си, тя е съществувала и преди нас, но ние трябва да се погрижим за спасяването на човечеството и това е в основата на философията на зелената сделка“, каза още той по време на конференцията.

В петък Румен Радев също коментира бъдещето на въглищата в страната. Той каза, че България ще направи всичко възможно, за да защити въглищните си централи, това е и кауза, която той е приел.

„Трябва зелена сделка, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкурентноспособност и да не платят една много висока цена“, каза президентът пред журналисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG