Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вход със сертификат или затваряне, предлага Ангел Кунчев


Д-р Ангел Кунчев
Д-р Ангел Кунчев

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев предлага в цялата страна или да се въведе задължителната употреба на здравен сертификат или противоепидемичните мерки да бъдат затегнати. Това става ясно от съобщението на Министерството на здравеопазването, изпратено до медиите.

Предложението се случва на фона на всекидневно регистрирани по над 3000 новозаболели в България и ниските нива на ваксинация.

Според доклад на Кунчев достъпът до редица дейности и обекти трябва да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR, каквато е практиката в редица държави на ЕС.

Ако това не се случи Кунчев настоява да се въведат допълнителни ограничения и прекратяване на определени дейности.

Предстои мерките да бъдат обсъдени в понеделник, 18 октомври, от експертния съвет по епидемиология. След това съветът трябва да излезе с окончателно решение.

Предлжението на Кунчев е изискване за сертификат да се прилага в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Ако не е изпълнено условието персоналът и клиентитите/посетителите на даден обект или мероприятиие да са със здравни сертификати, ще се прилагат по-строгите ограничения. Според доклада на д-р Кунчев допълнителните мерки биха били преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения.

Отделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието.

Те са задължително носене на защитна маска за лице за целия педагогически и непедагогически персонал и децата от пети и следващи класове по време на престоя им в учебните заведения.

Ограничаване на смесването на деца от различни паралелки, чрез преустановяване на колективни извънкласни дейности. Спортните дейности да се провеждат само на открито.

Кунчев предлага при достигане на 14-дневна заболяемост над 500 на 100 000 население на общинско ниво да се въвежда обучение в електронна среда по график, както и недопускане на повече от 50% от паралелките в присъствено обучение.

При достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво - преустановяване на присъственото обучение.

При отсъствие на над 20% от учениците от училище и/или поставени под карантина над 30% от паралелките в дадено училище в община преминаване на обучение в електронна среда по график, с присъствено обучение на паралелки с най-малък брой отсъстващи и не повече от 60% от паралелките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG