Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четиримата арестувани заради фалшиви сертификати за ваксинация са освободени


Ваксинация срещу COVID-19 в България. Снимката е илюстративна
Ваксинация срещу COVID-19 в България. Снимката е илюстративна

Четирима души бяха арестувани в петък за разпространение на фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 във Велико Търново. Ден по-късно те бяха освободени, защото не са събрани достатъчно доказателства, за да им бъдат повдигнати обвинения, съобщи БНР.

В петък говорителят на Районната прокуратура във Велико Търново Тотко Тотев съобщи, че четирима души са арестувани за посредничество при получаване на фалшиви сертификати за поставена ваксина срещу COVID-19. Според прокуратурата те са осъществявали връзката между медицинските лица и хората, които са си купували фалшивите сертификати.

Срещу заподозрените беше образувано досъдебно производство за съставяне на документ с невярно съдържание.

В събота от прокуратурата във Велико Търново съобщиха пред БНР, че четиримата заподозрени са освободени от ареста, защото няма събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинения срещу тях.

В петък разследващите съобщиха, че са установили и къде са издавани фалшивите сертификати. Във връзка с разследването е започнала акция в болницата в Кюстендил, съобщи БТА като се позова на прокуратурата и на директора на лечебното заведение.

“Голям срам, това е точно обратното на това, което се опитваме да правим през последните месеци - да агитираме хората да се ваксинират”, е цитиран да казва пред БТА д-р Александър Величков, директор на МБАЛ “Д-р Никола Василев” в Кюстендил. По думите му проверката е извършена в медицинския център към болницата.

Според ръководителя на Районната прокуратура във Велико Търново Тихомир Шабов поне два фалшиви сертификата са били ползвани за излизане в чужбина. По думите му фалшивите сертификати са продавани за по около 500 лева.

В петък регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч съобщи, че ще прекрати договора за поставяне на ваксини с фелдшер от Ябланица, когото прокуратурата разследва за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация. Директорката на РЗИ д-р Росица Милчева каза пред БТА, че фелдшера Николай Георгиев е правел имунизации от май.

В началото на октомври прокуратурата съобщи, че има 14 преписки за фалшиви сертификати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG