Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Силна миризма на нефтопродукти". Екоминистерството откри ново замърсяване при кораба Vera Su


Корабът Vera Su. Снимката е от 3 октомври
Корабът Vera Su. Снимката е от 3 октомври

В морето край кораба Vera Su, който заседна близо до Камен бряг преди близо месец, е открито ново замърсяване, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Екип на министерството е направил проверка на състоянието на морската вода до заседналия кораб в петък. Установена е “силна миризма на нефтопродукти” и опалесценция на повърхността - помътняване на повърхността на водата, което се среща при някои видове замърсяване. Резултатите от взетите проби са показали наличие на амониев азот три пъти над нормите.

Вода от морето край Vera Su, в която се вижда помътняване на повърхността
Вода от морето край Vera Su, в която се вижда помътняване на повърхността

За резултатите от проверката на МОСВ са уведомени Изпълнителна агенция “Морска администрация” и Областният координационен щаб.

Корабът Vera Su заседна до Камен бряг на 20 септември. Оттогава бяха направени няколко опита за изтегляне на плавателния съд и разтоварване на азотния тор, складиран на борда му, но те бяха неуспешни и замърсиха морето. Сега корабът официално се смята за потънал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG