Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия регистрира 1000 починали от COVID-19 за ден. Австралия планира разхлабване на мерките


Лекар и пациент пред спешен център в Москва, Русия
Лекар и пациент пред спешен център в Москва, Русия

В Русия за пръв път бяха регистрирани над 1000 смъртни случая от COVID-19 за едни ден, съобщиха световните агенции. Това е най-високият брой жертви в страната за денонощие от началото на пандемията.

В същото време Австралия, която е една от държавите с най-строги противоепидемични мерки, планира разхлабване на ограниченията в някои райони заради напредването на ваксинацията срещу коронавируса.

Над 1000 смъртни случая в Русия

На 16 октомври В Русия беше съобщено за 1002 починали от COVID-19 за денонощието. Руските власти съобщиха и за рекордно висок брой нови случаи на коронавирусна инфекция - 33 208. На 17 октомври новите случаи бяха 34 303, а смъртните случаи 999.

От началото на пандемията в Русия са регистрирани над 7,9 милиона случаи и над 223 000 жертви. По тези показатели Русия е една от петте най-тежко засегнати държави в света. Държавната статистическа служба, която отчита и броя на починалите заразени, при които коронавирусът не е смятан за водеща причина за смъртта, отчита 418 000 починали пациенти с COVID-19 от август насам.

Въпреки високия брой на заразените и на починалите властите в Русия казват, че няма да въведат национален локдаун. Те отдават високата смъртност от COVID-19 на бавното ваксиниране и призовават хората да се имунизират.

Според Москва около 43 милиона руснаци или 29% от населението на страната са напълно ваксинирани. В страната масово се прилага руската ваксина срещу коронавириуса “Спутник V”.

Разхлабване на мерките в Австралия

Властите в Австралия обявиха планове за разхлабване на противоепидемичните мерки в някои райони.

Град Мелбърн, който беше в локдаун по-дълго от всеки друг град в света, ще отмени някои от забраните на 22 октомври, съобщиха властите в неделя. От март 2020 г. градът с 5 милиона жители население е преминал през шест пълни затваряния с продължителност общо 262 дни.

Разхлабването на мерките стана възможно, след като щата в Виктория, чиято столица е Мелбърн, делът на напълно ваксинираните жители достигна 70%. Според насоките на австралийските здравни власти това е предпоставка за отмяна на някои ограничения.

От началото на пандемията в Австралия са регистрирани около 143 000 случая на коронавирус и 1530 смъртни случая. Държавата възприе т. нар. стратегия “нулев COVID-19”, която предвижда строги ограничения, но по-късно властите обявиха, че пренасочват усилията си към масова ваксинация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG