Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Срещу руската агресия". Грузия и САЩ подписаха военен меморандум


Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин подписа предварително споразумение с грузинския си колега, което предвижда засилване на сътрудничеството между САЩ и Грузия в сферата на отбраната.

Това се случи в Тбилиси, откъдето Остин започна обиколка в три държави в региона на Черно море. България не е сред тях. Целта на посещенията е САЩ да демонстрират подкрепа за страните, които са на първа линия срещу "руската агресия".

Лойд Остин и Джуаншер Буркуладзе подписаха Меморандум за разбирателство по инициативата за укрепване на отбранителните и отблъскващите способности на Грузия. Шефът на Пентагона определи това като "ново ниво в нашето двустранно сътрудничество", която "демонстрира ангажимента на САЩ за подкрепа на Грузия".

Подробности за документа не се съобщават, но се очаква подписването му да провокира реакция от страна на Русия.

Остин кацна в Тбилиси рано сутринта в понеделник. Това е първо посещение на ръководител на американската отбрана в страната от 2014 г. насам.

Лойд Остин ще посети още Украйна и Румъния, след което ще се включи в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО в Брюксел на 21 и 22 октомври.

"Ние потвърждаваме отново подкрепата си за суверенитета на страните, които са на първа линия пред руската агресия", каза висш представител на Министерството на отбраната на САЩ в неделя.

Грузия е държава партньор на НАТО и отдавна очаква покана за членство. Тбилиси проведе кратка война с Русия през 2008 г., а след това руски войски останаха в грузинските региони Южна Осетия и Абхазия. Москва се противопоставя на опитите на Грузия да влезе в НАТО.

В Украйна Лойд Остин ще обсъди с президента Володимир Зеленски реформите в украинската отбрана, необходими по пътя към НАТО, както и сътрудничеството със съюзниците в региона на Черно море.

В Букурещ американският военен министър "ще признае водещата роля на Румъния" и ще обсъди сътрудничеството в черноморския регион, съобщава Пентагонът. Остин ще посети и ротационните американски части във военновъздушната база "Михаил Когълничану".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Двете Българии, които не се срещнаха около парламента
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:55 0:00
XS
SM
MD
LG