Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неграмотни популисти". Граждани се саморазправиха с конспиративни плакати в София


Надписите върху транспарантите се появиха през почивните дни.
Надписите върху транспарантите се появиха през почивните дни.

Двата транспаранта в центъра на София, които агитират с фалшивата новина, че COVID-19 е измислица и обявяват война на ваксините, са надраскани от граждани. Това видя репортер на Свободна Европа.

Надписът върху тях гласи: “Ние сме неграмотни популисти и лъжци”.

Той се е появил в нощта срещу неделя. Кой е написал върху плакатите, че твърденията в тях са лъжа, не е известно. Ясно е, че някой се е саморазправил с тиражирането на фалшиви новини, седмици след като Столичната община отказа да премахне банерите, подписани от "Народна партия истината и само истината" (НПИСИ).

Транспарантите са монтирани след съгласуване с кмета на София Йорданка Фандъкова.

От тях “Народна партия истината и само истината” съобщава, че обявява “война” на “измамата COVID-19, на ваксините-убийци, ваксинационните сертификати и кемтрейлса над България”. Освен това се призовава за “смърт чрез обесване” на всички “политици-убийци”. Твърди се също, че в отделенията за лекуване на пациенти с COVID-19 се извършват “убийства на нашите братя и сестри”.

Големите плакати са пълни с фалшиви новини: Пандемията от COVID-19 е факт. Заразата отне живота на над 20 хиляди души в България досега. Ваксините предпазват с над 90% ефективност от тежко протичане и смърт и това е научно доказан факт. Факт е също така, че в болниците лекарите лекуват болните.

Въпреки всички тези факти Столична община повече от 20 дни позволява плакатите да стоят в самия център на града. Това се случва въпреки опитите на районния кмет на “Средец” Трайчо Трайков да бъдат премахнати.

Той изпраща писмо до голямата община, инспектората към нея и дирекция "Сигурност". В него Трайков се позовава на граждански сигнали и настоява агитационните материали да бъдат премахнати. Аргументите са: тиражиране на фалшиви новини, твърдения, че епидемия не съществува и агитация срещу ваксините, на фона на ниските нива на ваксинация в страната.

Това обаче не се случва. Нещо повече - Столична община одобрява удължаване на престоя на транспарантите.

Причината, която посочват от общината е, че режимът за подобни демонстрации е уведомител, а не разрешителен.

Зад всичко това стои русенецът Венцислав Ангелов, известен с прякора си Чикагото. Той е независим кандидат за президент, а изписаната на плакатите партия е все още в процес на учредяване.

Ангелов е познат на публиката с присъдите си, свързани с наркотици, и подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски в т.нар. контрапротести от 2013 г.

Според подадените документи до общината всеки ден от 08.00 ч. сутринта до 22.00 часа вечерта на площад "Народно събрание" се провежда "политическо мероприятие" под наслов "Война" на измамната Ковид пандемия, "Война" на ваксините убийци, "Война на ваксинационните сертификати”.

Агитационните материали обаче не се отстраняват вечер, когато след 22.00 часа "политическото мероприятие" се води за приключило.

Именно в тъмната част на денонощието през уикенда плакатите са надраскани.

Свободна Европа потърси мнение от Столична община дали възнамерява да предприеме отстраняването на плакатите. До публикуването на текста становище не беше получено.

Член 12 от Закона за митингите и събранията дава възможност на кмета на общината да забрани дадена инициатива, ако тя застрашава обществения ред или народното здраве в условията на епидемия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG