Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия преустановява отношенията си с НАТО


Сергей Лавров
Сергей Лавров

Русия преустановява дейността на представителството си в НАТО в Брюксел, както и на това на алианса в Москва заради отнаменто на акредитациите на осем служители на руската мисия по-рано този месец, предадоха световните агенции.

Дейността на руското представителство ще бъде преустановена от 1 ноември, обяви руският външен министър Сергей Лавров без да спомене конкретни условия, при които тя може да бъде възобновена.

"В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват необходимите условия за елементарна дипломатическа дейност. В отговор на действията на НАТО преустановяваме работата на постоянното си представителство, включително и работата на главния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно", изтъкна Лавров, цитиран от БТА.

Руският външен министър добави, че служителите на военното представителство на алианса в Москва ще бъдат лишени от акредитации от 1 ноември. По думите му при нужда НАТО ще може да контактува с Русия чрез посолството ѝ в Брюксел.

Лавров каза още, че се слага край и на дейността на информационното бюро на НАТО. Алиансът определя мисията на това бюро като средство за улесняване и подобряване на взаимното опознаване и разбиране с Русия.

В началото на октомври НАТО обяви, че отнема акредитациите на 8 членове на руската мисия в Брюксел по подозрения, че са скрити "агенти на руското разузнаване". Освен това Русия беше обвинена за засилване на "злонамерената си дейност" в Европа от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

През март 2018 г. Организацията на североатлантическия договор реши да отнеме акредитациите на 7 членове на руската мисия и да ги изгони от Белгия след отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Обединеното кралство. Тогава броят на акредитациите в мисията на Русия в НАТО беше намален от 30 на 20. На 7 октомври 2021 г. този брой беше допълнително намален.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG