Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чешкият президент Милош Земан не може да изпълнява задълженията си


Чешкият президент Мишош Земан се придвижва с инвалидна количка по време на среща със сръбския си колега Александър Вучич, 18 май 2021 г.
Чешкият президент Мишош Земан се придвижва с инвалидна количка по време на среща със сръбския си колега Александър Вучич, 18 май 2021 г.

Здравословното състояние на чешкия държавен глава Милош Земан е толкова лошо, че той трайно ще бъде възпрепятстван да изпълнява задълженията си. Това се казва в писмо от лекуващите го лекари до парламента на страната, съобщи говорителят му Милош Вистрачил.

Земан беше приет във военната болница в Прага преди седмица и според лекарския екип, който се грижи за него, дългосрочната прогноза за състоянието му е "много несигурна".

Тъй като няма вероятност чешкият президент да се върне на работа в идните седмици, Горната камара на парламента трябва да задейства процедурата за прехвърляне на правомощията му, подчерта Вистрачил.

77-годишният Милош Земан е страстен пушач и редовно употребява алкохол, въпреки че страда от диабет. В последните месеци здравето му се влоши и затова беше приет в болница само ден след парламентарните избори в страната.

Отсъствието му в този ключов момент обаче възпрепятства съставянето на правителство, тъй като според конституцията на Чехия именно държавният глава трябва да ръководи преговорите.

Проведените преди десетина дни избори бяха спечелени от опозиционната консервативната коалиция „Заедно“, която получи 27.8% от гласовете и остави след себе си управляващата от години популистка партия на премиера Андрей Бабиш АНО.

На трето място останаха други представители на опозицията – либералният алианс на Пиратската партия и Обединението на кметовете. Тази коалицията получи 15.5% от гласовете. В парламента попадна само още една друга партия – евроскептичната „Свобода и директна демокрация“, която взе 9.6% от гласовете.

Веднага след излизането на първите резултати, победителите от „Заедно“ обявиха намерението си да формират коалиционно правителство с либералния алианс, с който биха събрали 108 от общо 200 места в местния парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG