Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски е взел надмощие над Доган. Татяна Дончева пред Свободна Европа


Татяна Дончева
Татяна Дончева

Поставянето на Делян Пеевски като водач на листата във Велико Търново е знаково. Това каза в интервю за Свободна Европа лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

„Пеевски е взел надмощие над Доган. Казват, че Доган е предпазлив човек и по-стратегически мислещ, по-задълбочен и че той не би допуснал тази демонстрация, ако от него е зависело“, смята Дончева.

По думите ѝ Кирил Петков и Асен Василев са избрали да се наложат на политическата сцена, „използвайки други регистрации, на други политически партии, да вкарат в парламента корпус, който впоследствие да институционализират като истински проект“.

Според Дончева обаче този подход има и положителни, и отрицателни страни: „Ти, като идентичност, не можеш да не търпиш влиянието на Настимир Ананиев, на Константин Бачийски и тяхното минало и всичко, което може да се каже за тях.“

Тя заяви още, че ГЕРБ не може да бъде игнорирана: „Тази работа с „изчегъртването“ не става като демонтираш паметника на Съветската армия и „изчегърташ“ буквите или ги запълниш със силикон. Не става. Това са повече от 15 години обществени отношения, които са наслоени.“

Дончева е на мнение, че в Народното събрание „трябва да има няколко стари кучета, които да разбират за какво става дума, които да пречат на лашкането на парламента в посоки, които задкулисните играчи са начертали“. По този повод тя призна, че се приема в ролята на „старото куче, което по стечение на обстоятелствата се оказало на някакъв селски кръстопът“.

-Как ще коментирате това, че влизането на вашата коалиция вече е поставено под въпрос за разлика от категоричния резултат за влизане в парламент, който имахте предишните два пъти?

-Нямахме категоричен резултат при предишните два избора. Имахме по-позитивни резултати преди предишния избор, но допреди първия избор, резултатите бяха до последния момент под черта или около чертата, както са и сега. Не е това проблемът.

Поначало беше много кратко времето на тези два парламента, за да може за по-продължителен парламент парламентарно присъствие да бъде укрепена коалицията или отделни нейни части, да се даде ясен профил. Освен това в тази нестабилна ситуация, в която появата на нов политически субект, който е свързан с политическите сили на промяната е съвсем нормално той да дърпа отвсякъде и това да оказва различно влияние.

Така че аз се отнасям спокойно към това, което дават социолозите и разбира се, ние си знаем, че едната част от тях работят съвършено съзнателно, за да внушават определени неща. ГЕРБ има достатъчно мощ да плаща определени внушение. Мисля, че Има такъв народ (ИТН) също ще има интерес да се вдига резултата.

Аз не виждам как може да стане битката с тяхно участие. Мисля, че те ще смъкнат наполовина резултата, защото политическите процеси са инерционни. Не може да стане срив изведнъж. Даже смятам, че те ще слязат под „Демократична България“ (ДБ). Битката срещу ДБ, всички процеси са свързани с това – как да се преразпредели един и същ избирателен корпус.

-През август казахте, че няма време за проект на Кирил Петков и Асен Василев. Направихте паралел с партията на бизнесмена Васил Божков и взимането на чужда партия за явяване на избори. Но проектът им е факт.

-Тяхното участие е факт. Техният проект не е факт. Участието им в изборите е факт. От участието в изборите те ще се опитат да направят проекта, защото проектът се предполага, че започва с фундаменталните неща – да направим платформа, някаква форма на неправителствена организация или политическа партия.

За това нещо нямаше време. Нямаше техническо време. Те избраха с оглед на обстоятелствата, които им подсказваха, че има ниша, че има условия, те да се наложат и те опитаха по един друг начин – използвайки други регистрации, на други политически партии, да вкарат в парламента корпус, който впоследствие да институционализират като истински проект.

Това носи своите плюсове, минуси и трудностите - да се съобразяваш с хората, които са ти дали табелите (колкото и да обясняваш, че те нямат значение). И в крайна сметка ти, като идентичност, не можеш да не търпиш влиянието на Настимир Ананиев, на Константин Бачийски и тяхното минало и всичко, което може да се каже за тях.

-Какво имате предвид под „да търпиш влиянието и тяхното минало“?

-Не можеш да избягаш от тях в чист вид. В чист вид можеше да стане, ако бяха Кирил Петков и Асен Василев, и други лица, които ние познаваме са създатели. И тогава вече всичко започва от тях.

-Какъв риск крие това партньорство?

-Мисля, че рисковете вече се минимизираха, защото процедурите В Централната избирателна комисия по създаване на коалиция, по оспорване на коалиции, по разпадане, вече преминаха. Така че рисковете са минимизирани.

Смятам, че вече начинът, по който вървят, до голяма степен Кирил Петков и Асен Василев и други лица, които налагат – нови лица, ще дадат облика. Няма да го дават Настимир Ананиев и Константин Бачийски. Бачийски води Бургас.

-Смятате ли, че те успяха да изпълнят със съдържание листите?

-Не мога да кажа. Те са избрали подход да играят с половин листи на повечето места, т.е. с колкото са мандатите. Законът позволява двоен брой, и е хубаво, листите да са пълни. В начина, по който работят има иновативен момент.

Защото те по нещо трябва да взаимстват идването на Симеон Сакскобурготски през 2001 г., когато Симеон Сакскобурготски, използвайки отношението към него трябваше да представи една група от десетки нови лица, които имат своята професионална тежест в съответни сфери, но не са познати като политически лица. Тогава той беше онзи мост.

Сега те са избрали други форми. Социалните мрежи им дават възможности, каквито 2001 г. не съществуваха. С любопитство гледам дори техническото правене на кампанията от този род, когато представяш едни съвършено непознати и трябва да ги водиш с автобуса, да слизат, да говорят с хора, да ги видят. За мен основният вятър в платната е един вакуум, който българското общество изпитва. От една страна, отричайки старото, от друга страна – прекалено дълго чакайки да се появи нещо ново, но сериозно.

-Смятате ли, че те имат потенциал да станат първа политическа сила?

-Един балон можеш да го надуеш до някакво ниво. За мен е по-интересно, влизайки в парламента дали това ще се окажат сериозни хора с чувство за отговорност и с определена политическа база, което в предишните парламенти срина парламентите и причини едно прекалено бързо превъртане на нови парламентарни избори.

-Те казаха, че водят разговори с повечето политически формации, които са основни играчи в изборите. С представители на вашата коалиция водят ли такива разговори?

-Водят се неофициални разговори. Имаше идея да се подписва едно споразумение в хода на кампанията. Това до момента не е направено, но аз не съм сигурна, че няма да се направи до края на парламента. Мисля, че са установени едни по-прилични отношения, защото фигурите са видими. Ако вие искате да разговаряте с Кирил Петков и Асен Василев, вие може да разговаряте. Допреди това не беше възможно.

-А вие говорите ли с тях?

-Аз в понеделник тръгнах от Варна и се засякохме в един хотел с част от групата на „Продължаваме промяната“. Това, което се случва с „Демократична България“ и листата в Стара Загора също ще постави едни технически проблеми и от тяхното решаване няма да дойде времето за нещо по-такова.

Но мисля, че има по-висока степен на доверие просто, защото Кирил и Асен бяха министри в едно служебно правителство, където ние сме работили два-три месеца, имаме впечатления от работата им, приемани са определени закони с тяхно участие, изслушвани са. Така че има някакви други отношения установени.

-Лично вие с Кирил Петков и с Асен Василев водили ли сте разговори?

-Лично аз не съм водила разговори, но не виждам в това драма. Аз се познавам с тези хора. Разговаряла съм по различни теми. В последните седмица-две не съм разговаряла специално с тях двамата за нещо, което е бъдеща коалиция, бъдещо управление и т.н., защото ние в момента се занимаваме с регистриране на коалиции, на листи, на партии, с попълване на листи, с реклами, със старта на кампания. Просто не ни е до това. Освен това аз не представлявам нашата коалиция.

-Асен Василев каза, че неофициални разговори се водят.

-Официалните разговори се водят с представляващия коалицията Мая Манолова и мисля, че те се водят периодично. Не е въпрос на последните една-две седмици.

-Защо всички говорят за подписването на предизборно споразумение, а то все още липсва?

-Всички говорят, поради една такава причина, която създадоха обстоятелствата. Ако до предишния парламент, някой беше казал, че са водени разговори, че се предвижда партньорство, сътрудничество между каквито и да било партии, това щеше да се възприеме абсолютно нормално и щяхте да разсъждавате на тема: дали това е съвместимо, несъвместимо, идейно съвместимо или някакви други подобни съображения.

След предишния парламент страховете, че в България политическата нестабилност започва вече да пречи на битовия живот на хората и хората, търсейки нещо здраво започват да се хващат за това – има ли редовно правителство или не. Практически вие можете да им кажете: „какво те интересува това. Като в Белгия ще си карат по една година без редовно правителство и нищо не се сбърква“. Те не са и тревожни, докато българите са тревожни. Смятат, че липсата на редовно правителство всява несигурност.

Хубаво е в такива трудни периоди, като сегашният, такива страхове да бъдат минимизирани и те се минимизират преди всичко с политически действия. И затова смятам, че беше наложително да се направят най-малко категорични изявления от няколко политически сили и хората да видят, че отношенията между тях са такива, че партньорството е резонно, мислимо, ще стане, че това са едни смислени хора, които могат да подредят едно правителство, водени от правилни съображения. Да стане правителство, в него да има смислени хора, да се заемат незабавно с проблемите и да вземат адекватни решения.

-Виждате ли такъв шанс в очертаващата се шарена конфигурация в следващия парламент, където засега ГЕРБ се очертават като първа политическа сила?

-Очертават се, но като изолирана.

-Да, но първа. Това са много хора, които са зад тях.

-Не може да ги игнорирате. Тази работа с "изджегъртването" не става – като демонтираш паметника на Съветската армия и "изджегърташ" буквите или ги запълниш със силикон. Не става. Това са повече от 15 години обществени отношения, които са наслоени.

Като броя периода на влизането на ГЕРБ в софийското кметство и след това от 2009 г. участието им в националното управление. Това са местни избори, позиции в местната власт. Това са повече от половината общини. Вие не можете просто така да чегъртате живи хора. Тези хора нямат някакви идейни или други високи съображения.

Те разсъждават така: тези хора ми дават работата, дават ми заплатата, в тези хора аз съм добре представен като политическа конюктура. Да, не ми харесва. Налагат ми начин на живот и правила, които не бих искал, но в крайна сметка трябва да се яде по три пъти на ден, поради което много хора са склонни свободата мисълта, на словото, на изразяването да я игнорират.

Имате държавна и общинска администрация, които са много оплетени. Имат схеми във връзка с поръчки във връзка с получаване на доходи. Всичко това не може да бъде просто така отмахнато за една нощ.

-Виждате ли математическа опция…

-Първо трябва да е ясно, че преодоляването на последиците от модела на ГЕРБ няма да бъде кратко. Това ще бъдат години наред, които понякога трябва да се борим със себе си.

Аз се смях на това как всички сме срещу корупцията, но най-напред трябва да претеглиш човека как се отнася към камарата пари. Ако при вида на камара пари, той започва да трепери, не се отнасяйте толкова доверчиво към неговите мантри за борба с корупцията. Много лесно е да се бориш с корупция, в която не участваш.

-Кого описвате?

-Всички. Това е склонност на човека. Затова хората казват: “виж човека с пари и власт и тогава го съд какъв е“.

-Какви са възможните конфигурации при положение, че ГЕРБ е първа политическа сила?

-Първо ГЕРБ ще бъдат изолирани и никой няма да иска да работи с ГЕРБ.

-ДПС казват, че са склонни.

-Да. Вторият, който е проблематичен е ДПС поради една проста причина. Те са много свързани с модела ГЕРБ. Те много се обогатиха от този модел заради сътрудничеството на Бойко Борисов и Пеевски. Участието на Пеевски в тези избори, това, че води две листи. Дори това, че води листата във Велико Търново, което е старата столица. Това не е Кърджали, Разград, Търговище и т.н. Това е Търново – старата столица. Там ДПС е създало такива възможности.

Сега казват, че ДПС е успяло да усвои мрежата на разстреляния бизнесмен Петър Христов, близък на Цветан Цветанов. Те не са безобидни. И мястото на Пеевски там не е безобидно. Но това е форма на демонстрация – не ни пука за света, не ни пука за Магнитски, не ни пука за американската администрация. Но тази работа в политиката не се решава така, защото е ясно – на всяко действие ще има равно по сила и противоположно по посока противодействие.

Така те, както бяха по време на двата парламента минали в една по-междинна позиция: „ние не сме с Пеевски. Да, ние няма да го оставим. Той е бил част от нас и ние му дължим защита. Поне словесна“...

- Но те сега са в атака. На какво според Вас дължат тази самоувереност, която демонстрират в момента?

- На това, че Пеевски е взел надмощие над Доган. Казват, че Доган е предпазлив човек и по-стратегически мислещ, по-задълбочен и че той не би допуснал тази демонстрация, ако от него е зависело.

- Лютви Местан също говори за две крила в ДПС – политическо и икономическо, но все така на върха той поставя Ахмед Доган. Какво значи да се измести Ахмед Доган при положение, че членовете на партията в момента и в Европейския парламент защитават Делян Пеевски. Те се оплакват от това, че той без причина, без доказателства е вкаран в списъка "Магнитски". Тоест те имат самочувствието, увереността, че те са прави.

- Едно е да разказваш в Европа, където те не живеят нашия живот. Те не свързват Пеевски с някакви конкретни случки, някакви конкретни сделки, някакви конкретни облагодетелствания за сметка на други, с някакво посегателство върху хора, с някакво ограбване на банки, с някакво ограбване на спестявания на хора, с разрушаване на бизнеси, с кражба на бизнеси, с насилие върху хора. Те не свързват това. България като Сомалия – някаква далечна страна. Да, вярно, член на Европейския съюз, ама много ги бърка.

В България името Пеевски е синоним на определени процеси, с които ние не искаме да имаме нищо общо. Смятам, че по-голямата част не искат. Така че поведението на Илхан Кючюк, на още един двама може да има много обяснения.

Аз смятам, че голямата част от свързаните с ДПС хора – хора, които гласуват, хора, които смятат, че ДПС представлява техните интереси, не смятат така. Имам и визуални наблюдения върху парламентарната група. Защитата на Пеевски беше много агресивна, но те я правеха Хамид [Хамид], Йордан Цонев и [Халил] Летифов.

- Да, но те определят основната политика на ДПС.

- Точно така. Те определят, останалите мълчат. А там има дългогодишни депутати.

- Искате да кажете, че някой може да се противопостави на това ли?

- Искам да кажа, че не видях съгласие във всички и не видях такова отношение у всички. Това са тримата, да, те диктуват, хвърчат като линейки, обясняват, викат, късат си ризите, но останалите тихо и кротко се скатават.

- Какво иска да ни покаже Делян Пеевски? Ако приемем, че той, както казвате, е взел под контрол Доган, какво ни показва в момента това нещо?

- Под контрол ДПС.

- Добре и какво иска да ни покаже? Защо го прави?

- [Показва ни,] че "аз съм човекът, който диктува положението. Като искам, ще се върна в политиката". Дали това е правилно, предстои да видим. Следващите месеци са на разположение.

- Това какви последици би могло да има за България?

- Първо, тежки последици за самото Движение за права и свободи. Как точно ще се случат, не се наемам да гадая. 30 години след връщане на имената, 30 години след падане на Берлинската стена, 30 години, след като етническите турци в България получиха възможност за политическо представителство – правилно или не, но те я получиха и я упражняват вече 30 години.

Има в тях все още някакви страхове, че ако те нямат такава политическа партия, която да бъде достатъчно значима и достатъчно силна, те ще бъдат изтикани в периферията и в ъгъла. Това са моите наблюдения от много години контакти с различни хора.

Имайте предвид, че аз не смея да се определя като човек, който познава турския етнос, познава го в затънтените села, познава го в краища, до които аз не съм стъпвала. Аз познавам по-скоро представители на турската интелигенция, които са имали някакво значение в националния живот. Но така съм ги усещала, че те се страхуват, че няма да получат реализацията, която им се полага с оглед на техните способности, качества, изяви. Така или иначе ако те така мислят, не можем да ги съдим.

- Да насоча вниманието към вашата коалиция. Преди около половин година с Вас водихме разговор, когато за първи път се кандидатирахте за депутат, тогава казахте, че влизате за малко и с уговорката, че временното често става постоянно. Сега имате ли вече някаква перспектива това за "малко" какво означава?

- Аз тогава не смятах, че толкова бързо ще се извъртят парламентите, въобще не допусках, че може някакъв парламент да трае 9 работни дни. Въобще не допусках, защото аз не можех да си представя, че може един нормален човек да иска един парламент да трае 9 дни.

Това го установих, след като парламентът започна. Вторите избори бяха прекалено скоро след първите. Ние имаме някакъв резултат, всякакви видео сътресения могат да ни смъкнат под бариерата, от друга страна аз отчитам, че "Движение 21" има нужда от парламентарна изява и това му дава добра перспектива. Значи тази перспектива в моите очи ще я правят следващите хора в партията – по-младите генерации.

- Все още ли смятате, че във вашата коалиция има троянски коне?

- В коалицията има.

-Те до какво могат да доведат?

- До падането на Троя, както е показала историята. Но сега, знаейки какво и защо, аз смятам, че крепим нещата през последните 6-7 месеца, понякога със скърцане на зъби, с огромно търпение, с огромно преглъщане, в името на това, че не може в парламента всички да са нови.

Като са нови те са много лесни, те се моделират като тесто, като пластилин. Трябва да има няколко стари кучета, които да разбират за какво става дума, които да пречат на лашкането на парламента в посоки, които задкулисните играчи са начертали.

- Тоест Вие се приемате в ролята на старото куче?

- Старото куче, което по стечение на обстоятелствата се оказало на някакъв селски кръстопът.

- Но това май Ви изигра лоша шега, защото Ви вкараха в скандал с "500К".

- Това е неизбежно. Не е случайно, че аз и Христо Иванов сме номер 1 и 2 в списъка на фигурите за обстрел. Просто тези хора отзад те не искат да има никакви хора, които разбират ходове, могат да ги предугадят, могат да застанат там, където те не искат. Казват, че с провала на "правителството на Шнорхела", онези хора загубили 6 милиарда от парите, които са чакали от Европа.

- Кои са "онези хора", които...

-Онези хора, които тласкаха процеса в друга посока, които искаха на практика правителство ИТН, БСП, ДПС и ИБГНИ да бъдат като един смокинов лист.

-И кои са тези хора?

-Ами, сега, за някои съм се досетила, за други може би не съм. Фактът е, че те имат достатъчно мощ, за да ви организират една мощна кампания. Можете да проследите, Вие сте журналист, дето се казва, с кариера – кои медии са ангажирани, как са ангажирани, какво се е случило от това, че са ангажирани.

Виждали ли сте например, обичайно ли Ви е на един авторитетен вестник челната страница да бъде от някакъв анализ, абсолютно превратен, а не от новина? От този внимателен анализ, Дончева ще си ходи ли, няма ли да си ходи, кога ще си ходи, да направиш чело? А това не е някаква многотиражка.

-Докъде стигна тази проверка, която започна по отношение на Вас за опит за влияние?

-Аз съм завела дело срещу Тошко Йорданов. В тази работа Тошко Йорданов няма да бъде последният, първият и последният.

-Тошко Йорданов, каза, че е бил с имунитет и няма как да бъде съден.

-Бъдете щастливи. Той може да е бил с имунитет, но делото е заведено във времето, в което Тошко Йорданов вече не беше депутат. Ако претендира Тошко, че сега е влязъл в кампания и пак е с имунитет, тя ще свърши утре кампанията, не е проблем. Освен това, аз си водя иск, граждански, за да не се занимаваме с имунитети. Защото, за да обясним малко и правото, защото виждам, че например Руди, адвокатът Руди...

-Този, на когото сте писали уж бележката?

-Не, адвокатът Руди (Радостин Василев - б.а.), който започна да разказва цялата история, казва „аз съм му адвокат“. Не, ти недей да си му адвокат, ти бъди свидетел, защото Тошко няма свидетели. Ти му бъди свидетел и разкажи, където и както желаеш, твоята версия.

А пък адвокат е форма на това ти да не даваш показания. Така че бъди спокоен, недей да ни спестяваш показанията на основния свидетел. Но в хода на това, което аз водя срещу Тошко, Тошко няма кой знае колко опции да избяга. Така че специализираната прокуратура...

-Да, докъде стигна тази проверка?

-Докъде да стигне една проверка, в която така нареченият основен свидетел направи сто пъти публични изявления, че нито съм му предлагала, нито съм му искала, нито съм му внушавала... Добре, за какво тогава създавате цялата тази шумотевица, какво и на кого искате да кажете?

-Има ли някаква новина от специализираната прокуратура, съобщение „прекратяваме“, „продължаваме“, „образуваме“?

-Ама то няма какво, това е проверка.

-Все с нещо свършва тази проверка.

-Да, попитайте специализираната прокуратура, не знам.

-Не знаете. На финала сме на нашия разговор...

-Мога да ви кажа нещо любопитно обаче, което не смятам, че някой ще ни вмени, че издаваме тайна. Понеже, като прочетох, че някой твърди, че 500К е било хиляди, аз викам добре, защо той не казва Х или нули, или нещо.

Минаха няколко седмици, докато разбера, че всъщност тийнейджърите пишели К за хиляди и N за милиони. И отивам при колегата да ми снема обяснения по случая. И му разказвам, че аз 3-4 дни преди това разбирам, че тийнейджърите пишели К като хиляди. На което прокурорката казва „Така ли? Ами аз мислех, че К е кеш“.

-Всеки К-то по различен начин го разбира и...

-Искам да ви кажа следното – когато съчиняват сценаристите един сценарий, покрай всичко друго трябва да се съобразяват на колко години е този, който им е герой в сценария.

-Добре, да Ви питам на финала, в момента сме в изключително тежка ситуация по отношение на кризата с коронавируса. Тема, по която обществото е изключително разделено. Каква е позицията, знам, че здравеопазването не е Вашата тема, но позицията на Вашата коалиция по отношение на ваксинирането и на въвеждането на зелените сертификати?

-Нашата коалиция има позиция по отношение на справяне с коронакризата, по отношение на действията на здравната система. Ние подкрепяме и по-рестриктивни мерки от страна на здравния министър и същевременно мерки, които касаят повишаване на капацитета на системата на здравеопазване.

Подкрепяме и действията на образователния министър, че децата трябва да ходят на училище, колкото се може повече. Защото двете години, които бяха загубени, вече поставят под въпрос колко поколения ще загубим, ще бъдат недоучени от това, че са случили такъв исторически период.

По отношение на ваксинирането обаче ние сме достатъчно свободни. Отчитайки полярните мнения и това, че голяма част от обществото държи на тази свобода, ние нямаме крута позиция на коалицията. Ако питате за моята позиция, аз съм се ваксинирала февруари-март тази година. Аз смятам, че правото на живот е това, което трябва да ни води, а не свободата да си правим, каквото си искаме, да се ваксинираме, ако искаме, да не се ваксинираме, ако искаме, и всякакви други свободи.

Ние трябва да гарантираме правото на живот на другите хора. Не може, защото смятаме, че трябва да сме свободни, ние да допускаме да ги заразим, нашите деца да ги заразят и те нататък по веригата да причинят смърт на неограничен брой хора.

Поради което аз, в лично качество, като човек, който се занимава с политика и в чиято власт в някакъв момент може да се окаже позиция за това да подкрепи или не мерки, съм абсолютен привърженик на това – искате да посещавате кино, ресторант, дискотека, моля – сертификат за тест или сертификат за ваксина.

-Да разбирам, че Вие подкрепяте предложението на доц. Ангел Кунчев за въвеждане на тези сертификати за определени публични места?

-Абсолютно – пътуваш, моля, сертификат! Никой не те насилва, ако ти не искаш да се ваксинираш, но ти нямаш право да застрашаваш други хора. Като искаш, застрашавай себе си, стой си вкъщи и толкова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG