Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови мерки от четвъртък. Къде ще се влиза само със "Зелен сертификат"


Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров
Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров

За почти всичко, което се случва на закрито, вече ще е нужен "Зелен сертификат". Изискването влиза в сила от четвъртък. Това стана ясно от пресконференция на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Сертификатът ще показва завършен ваксинационен цикъл, прекарано заболяване от коронавирус или актуален отрицателен тест.

По думите на Кацаров мерките ще бъдат в сила най-малко две седмици, а ако за по-дълъг период не дадат резултати, ще бъде въведен пълно затваряне.

„Основният ни ориентир е на базата на двуседмичната заболеваемост. Най-краткият възможен срок, в който могат да бъдат преосмислени мерките, е две седмици“, каза още той. По думите му втвърдяването на мерките е продиктувано от увеличения брой на новозаболелите, от натиска върху здравната система и от бавния темп на ваксинация.

„Такава житейска ситуация, която някои си представят: „не искаме да се ваксинираме, не искаме да ни затварят, но искаме като се разболеем веднага да ни лекуват“ – няма“, каза още Кацаров.

Мярката ще влезе в сила от 0 часа на 21 октомври, а заповедта за нея ще бъде публикувана по-късно във вторник.

Кой може да получи „Зелен сертификат“ и за какво ще му трябва

  • Всеки, които е със завършен ваксинационен цикъл в последните 12 месеца
  • Всеки, който доказано е преболедувал COVID-19 през последните 6 месеца. Сдобиването със сертификат в този случай става след даването на антигенен тест в болница.
  • Всеки, който предостави валиден PCR тест, направен през последните 72 часа
  • Всеки, които предостави валиден антигенен тест, направен през последните 48 часа

Всички тестове трябва да бъдат валидирани през Националната здравно-информационна система.

„Зеленият сертификат" ще се изисква за всички места, на които се предоставят услуги или се провеждат събития, както и за нехранителните магазини с площ над 300 кв. м., в това число:

  • Заведенията за хранене, развлечения, хотелите
  • Кина, театри, циркови представления, музеи, концерти и галерии.
  • Магазини тип МОЛ и магазините над 300 кв. м.
  • Фитнес центрове спортни зали, басейни, клубове за занимания за граждани
  • Организирани групови посещения и екскурзии
  • Посещението на футболни мачове на открито
  • Посещения на журналисти, които отразяват събития
  • Посещения на студенти и преподаватели, продължаващи с присъственото обучение. Всеки университет ще има право да взема самостоятелно решението дали занятията да са присъствени или онлайн

Контролът ще се упражнява от съответния организатор на събитие, от собственика на пространството или от предоставящия услугата.

От четвъртък „Зеленият сертификат“ ще стане задължителен за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, хосписи, диализни центрове, комплексни екологични центрове, както и за работещите в старческите домове.

Временно се преустановяват свижданията в болниците, социалните институции от резидентен тип за деца и възрастни.

На въпрос какво ще се случи с всички дейности, които до четвъртък не могат да въведат спазването на мярката „Зелен сертификат“ Кацаров отговори, че „те няма да изпълняват съответната дейност“ и ще бъдат затворени.

Къде не се изисква „Зелен сертификат“

По думи на министъра на здравеопазването „Зелен сертификат“ няма да се изисква за дейности, чието намаляване или преустановяване пряко ще засегне нормалната дейност за цялото общество. Сертификати няма да се изискват за:

  • Посещението на хранителни магазини, аптеки, банкови институции и магазини с площ под 300 кв. м.
  • Посещението на държавни институции и работещите в държавната администрация
  • Използването на обществения транспорт
  • Преподавателите в училищата
  • Децата под 18 годишна възраст

На откритите пазари и базари трябва да се спазва отстояние от 1.5 метра между посетителите и да се осигуряват 8 кв. м пространство за всеки посетител.

Какво става с училищата

Режимът на преподаване в училищата ще се определя на базата на 14-дневната заболеваемост в отделните общини.

Графиците, с които ще се определя работата им на ротационен принцип между присъствено и онлайн обучение, ще се изготвят от Министерството на образованието и директорите на училищата.

Учебният процес ще се ограничава както следва:

  • Във всички общини, в които средната заболеваемост за 14 дни е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените занимания. Отделните учебни заведения ще бъдат разглеждани по-общини, а не по области, нито като цяло в страната.
  • В случай, че заболеваемостта е между 500 и 750 души на 100 хил., ще се пристъпи към 50% присъствено обучение на седмичен ротационен принцип за отделните паралелки.
  • Към обучение 50% ще се преминава и в общините с достигнати 14 дневна заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души население, когато 20% от учениците в съответното училище отсъстват, или когато са поставени под карантина над 30% от паралелките
  • Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал, трябва да носят маски по време на присъствието си в училище
  • Извънкласните дейности за деца под 12 години ще могат да се провеждат при наличие на не повече от 5 души в помещение и при спазване на всички мерки

Контрол ще може да се извършва само от РЗИ, органите на МВР, общинските инспекторати и общинската полиция, каза Кацаров.

Той добави, че министърът на земеделието, храните и горите трябва да възложи на БАБХ да извършва проверки за спазването на мерките в заведенията за хранене. Министърът на труда и социалната политика ще трябва да възложи на „Главна инспекция по труда“ контрола над ограниченията за бизнеса.

Работодатели и органи по назначаване на всички администрации ще трябва да установят работно време между 07:30 и 22:00 ч., както и възможност 50% от работниците да работят от разстояние. И двете мерки ще бъдат прилагани, когато естеството на дейността го позволява.

Къде може да се направи „безплатен тест“

Т.нар. „безплатни“ бързи антигенни тестове ще бъдат предоставяни от РЗИ на всички сертифицирани лаборатории в страната. Те от своя страна ще предоставят резултатите на хората. Част от тестовете са получени от ЕС.

Въпреки че самият консуматив няма да бъде заплащан, гражданите ще трябва да доплатят таксата, която лабораториите ще налагат за вземане на пробите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG