Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жените зад щанда. Как се ходи на работа в мол, ако не си ваксиниран


Сердика Център в понеделник. Охранители проверяват зелените сертификати на посетителите.
Сердика Център в понеделник. Охранители проверяват зелените сертификати на посетителите.

Всяко чудо за три дни. На това се надяват няколко млади жени, застанали на опашка до Сердика Център. Те са продавачки в този мол. Досега просто са идвали на работа в уречения час, но сега не е така. От понеделник могат да влязат в сградата само ако имат отрицателен тест за COVID-19 или зелен сертификат.

Те нямат сертификат. Нито са регистрирани като преболедували, нито са ваксинирани.

Всъщност никоя не казва наглас, че се надява "всяко чудо да се окаже за три дни". Но така излиза от разговора, в който най-красноречиво е мълчанието по един въпрос: докога ще издържат в такъв ритъм на опашки и тестове?

Първо, на опашката за тест се чака повече от два часа, хората се вият чак до близката спирка на рейсовете. Второ, бързият антигенен тест струва 15 лева и те го плащат сами. Трето, тестът е валиден само два дни.

Опашката пред пункта за антигенни тестове на входа на Сердика Център.
Опашката пред пункта за антигенни тестове на входа на Сердика Център.

Не е много икономично да си плащаш за това, че отиваш на работа, съгласяват се две от момичетата, които не искат да бъдат снимани. Примижават срещу внезапния слънчев лъч. От време на време прихват в смях на някаква тяхна шега.

"Не, ваксината не е вариант за нас", казва едната - тази, която е с маска на открито. Колежката ѝ не носи маска. "Не знаем колко време ще издържим така", казва.

Вятърът подхваща от земята жълтите листа. Автобусът отваря врати за хората от спирката и оставя самотна редицата от чакащи за тест. Извила се е в дъга на трийсетина метра по тротоара и се е подредила по учебник - хората са по двойки или сами на отстояние от около метър-два.

"Търся други варианти", казва млада жена, която чака за антигенен тест, за да отиде на работа. Тя няма зелен сертификат и може да влезе в мола само с отрицателен тест за COVID-19.
"Търся други варианти", казва млада жена, която чака за антигенен тест, за да отиде на работа. Тя няма зелен сертификат и може да влезе в мола само с отрицателен тест за COVID-19.

"Търся други варианти", казва трета млада жена, сгушена в качулката на синьото яке и в текстилната маска. Отдолу се подават краищата на работна престилка. Тя също е на работа в мола и също не може да влезе в него, ако няма отрицателен тест за 15 лева. В сряда ще ѝ трябва нов, за още 15. В петък също.

Варианти, но какви? Да не би да мисли да си смени работата, за да избегне опашките и парите за "пропуск" до работното място? "Е, не търся чак толкова крайни варианти", казва тя усмихнато.

Един етаж под земята, на ниво минус 1, Албена* е вече зад щанда на магазина за биохрани и биопродукти. Дошла е в 7,30 сутринта, макар че пунктът за тестове, който е точно до входа на мола, отваря чак в 8. Знаела е, че толкова рано няма да има опашка и е приключила с антигенния тест, преди да ѝ започне смяната.

В магазина ѝ няма жива душа. В повечето други магазини - също. "Много е лошо положението", казва по-късно един възрастен охранител.

Сердика Център в 13 часа в понеделник.
Сердика Център в 13 часа в понеделник.

Задачата му е да прави забележка на всеки със смъкната маска и той уверява, че точно това прави. Но няма как да се провери. По лъснатия до огледало под не преминават почти никакви клиенти. Парфюми, обувки, дрехи, компютри, детски колички - всичко е изложено като натюрморт за публика, която не иска да го вижда.

"Надявам се да се намери вариант за работещите и те да не бъдат постоянно тествани", казва Албена. В далечината се дочува дикторски глас, който обявява промоциите в магазина за хранителни стоки - единственото по-оживено място в целия мол.

На изхода от мола стоят все същите охранители, които проверяват сертификатите на влизащите с апликация на телефона. Дали помнят, че на влизане се опитахме да останем без маски, а те ни накараха да си ги сложим? Дали ни помнят имената, които се изписват на телефоните им, след като сканират QR кода?

Охранители в Сердика Център проверяват зеления сертификат на посетителка.
Охранители в Сердика Център проверяват зеления сертификат на посетителка.

Отвън опашката за тестове си е все същата. Пунктът работи до 18 часа, а молът - до 22. Ако някой посетител разчита на бърз тест именно от това място, по-добре да не идва след 18 часа, казват охранителите.

Влезли сме в Сердика Център на петия ден, откакто са въведени новите мерки за противодействие на коронавируса. Според тях в магазините, по-големи от 300 кв. м, в кината, театрите и концертните зали, вече се влиза само със зелен сертификат. Той удостоверява, че посетителят е ваксиниран или е регистриран като преболедувал. Вторият вариант е човек да си прави тестове - PCR или бърз антигенен.

Гратисният период, отпуснат от правителството, изтече в неделя вечерта. Но още в четвъртък премиерата на "Една българка" в театър "Азарян" в НДК се игра след тройна проверка на всеки зрител: дали има билет, дали има сертификат, дали има температура.

В два различни мола в събота и неделя хората се възползваха от гратисния период. В Sky City и в Galaxy Trade Center животът си течеше без проверки, а тук-таме и без маски. Но и с една особеност - празни магазини.

Дали хората са уплашени от заявената твърдост или просто изчакват "да мине и замине"? Според възрастна двойка, поемаща всички възможни лъчи на есенното слънце на бул. "Витоша", става дума за второто.

*Името е променено

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

  • 16x9 Image

    Нели Делчева

    Нели Делчева е редактор Социални мрежи в Свободна Европа от 2020 година. Завършила е магистратура "Медии, комуникация, култура" в СУ "Св. Климент Охридски", Европейския университет Виадрина във Франкфурт на Одер и университета "София Антиполис" в Ница.

XS
SM
MD
LG