Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къде се изисква, как се получава, кой го проверява? Въпроси и отговори за зеления сертификат


В търговските обекти тип "Мол" може да се влиза само със зелен сертификат
В търговските обекти тип "Мол" може да се влиза само със зелен сертификат

От 21 октомври със заповед на министъра на здравеопазването в България започна действието на нови ограничителни мерки срещу коронавируса. Те бяха наложени заради влошената ситуация, свързана с увеличения брой на заразените, приетите за болнично лечение и смъртните случаи.

Основен елемент е въвеждането на т.нар.зелени сертификати, които вече са единственият начин за достъп до по-голямата част от обществените пространства.

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обясни, че въвеждането им е единственият начин да не се стигне до пълно затваряне, т.нар. „локдаун“.

Кой може да получи зелен сертификат

 • Всеки, които е със завършен ваксинационен цикъл в последните 12 месеца. Това означава, че има поставени 2 дози от някоя от разрешените двудозови ваксини или 1 доза от еднодозовата.
 • Всеки, който доказано е преболедувал COVID-19 през последните 12 месеца. Това се доказва с представянето на положителен резултат от антигенен или PCR тест, проведен в лаборатория или болница. Удълженият срок на този вид сертификат ще важи само за територията на България.
 • Всеки, който предостави негативен резултат от PCR тест, направен през последните 72 часа.
 • Всеки, които предостави негативен антигенен тест, направен през последните 48 часа. Такива тестове ще бъдат предоставени от районните здравни инспекции на всички лицензирани лаборатории в страната. Единственото, което гражданите ще заплащат за тези тестове, е такса за вземането на проба.
 • Временен документ за срок от един месец, който има функцията на зелен сертификат, ще може да бъде издаван и след поставянето на първата игла от двудозовите ваксини (Pfizer, Moderna и Astra Zeneca). Той ще важи в периода до поставянето на втората доза, след което всеки ще може да си извади зелен сертификат за завършен ваксинационен цикъл.

Всички тестове трябва да бъдат валидирани през Националната здравно-информационна система.

За къде ще ми трябва сертификат

Зеленият сертификат ще се изисква за всички места, на които се предоставят услуги или се провеждат събития, както и за нехранителните магазини с площ над 300 кв. м., в това число:

 • Заведенията за хранене, развлечения, хотели
 • Кина, театри, циркови представления, музеи, концерти и галерии
 • Магазини тип МОЛ и магазините над 300 кв. м.
 • Фитнес центрове, спортни зали, басейни, клубове за занимания
 • Организирани групови посещения и екскурзии
 • Посещение на футболни мачове на открито
 • Посещения на журналисти, които отразяват събития
 • Посещения на студенти и преподаватели, продължаващи с присъственото обучение. Всеки университет ще има право да взема самостоятелно решението дали занятията да са присъствени или онлайн

Контролът ще се упражнява от съответния организатор на събитие, от собственика на пространството или от предоставящия услугата.

От четвъртък зеленият сертификат е задължителен за всички работещи в лечебни заведения за болнична помощ, хосписи, диализни центрове, комплексни онкологични центрове, както и за работещите в старческите домове.

Къде не се изисква зелен сертификат

Зелен сертификат няма да се изисква за дейности, чието ограничаване или преустановяване пряко ще засегне нормалната дейност за цялото общество. Сертификати няма да се изискват за:

 • Посещение на хранителни магазини, аптеки, банкови институции и магазини с площ под 300 кв. м.
 • Посещение на държавни институции и работещите в държавната администрация
 • Използването на обществения транспорт
 • Преподавателите в училищата
 • Децата под 18 годишна възраст

Трябва ли ми сертификат, за да работя

Зелените сертификати са задължителни само за повечето медицински лица.

Зеленият сертификат може да бъде използван от работниците в местата, в които такъв е задължителен за функционирането им.

В останалите случаи здравните власти предложиха алтернативен вариант, който да облагодетелства работодатели и работници – тестове за работа.

Бизнесите имат възможност да изискват тестове за служителите си от местните РЗИ. При такава опция пробите ще бъдат вземани само от „оторизирани лица“ на място. В случай на отрицателен тест работниците ще могат да изпълняват служебните си задължения без да нарушават правилата. Резултатите от тези тестове обаче няма да влизат в общата база данни и не могат да служат за издаване на зелен сертификат. Ако някой от работниците иска да отиде на кино след работа, то той ще трябва да си издаде зелен сертификат.

Какво става в училищата

Режимът на преподаване в училищата ще се определя на базата на 14-дневната заболеваемост в отделните общини.

Графиците, с които ще се определя работата им на ротационен принцип между присъствено и онлайн обучение, ще се изготвят от Министерството на образованието и директорите на училищата.

Учебният процес ще се ограничава както следва:

 • Във всички общини, в които средната заболеваемост за 14 дни е над 750 на 100 000 души население, ще бъдат преустановени присъствените занимания. Отделните учебни заведения ще бъдат разглеждани по общини, а не по области или като цяло в страната.
 • В случай, че заболеваемостта е между 500 и 750 души на 100 хил., ще се пристъпи към 50% присъствено обучение на седмичен ротационен принцип за отделните паралелки.
 • Към обучение 50% ще се преминава и в общините с достигнати 14 дневна заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души население, когато 20% от учениците в съответното училище отсъстват или когато са поставени под карантина над 30% от паралелките.
 • Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал, трябва да носят маски по време на присъствието си в училище.
 • Извънкласните дейности за деца под 12 години ще могат да се провеждат при наличие на не повече от 5 души в помещение и при спазване на всички мерки.

В понеделник министерствата на здравеопазването и образованието съобщиха, че ще въведат вариант, с който ограниченията за неприсъствено обучение да бъдат преодолени. От кабинета предлагат децата да се върнат в училище, но само ако бъдат тествани два пъти седмично с разрешение на родителите. Това ще се извършва с т.нар. „щадящи“ тестове.

За учителите ще бъде въведено изискване за предоставяне на зелен сертификат. Те ще имат възможност да бъдат тествани и на място.

Кой контролира мерките

Контрол ще може да се извършва само от РЗИ (районни здравни инспекции), органите на МВР, общинските инспекторати и общинската полиция.

Служители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват проверки за спазването на мерките в заведенията за хранене. Главната инспекция по труда поема контрола над ограниченията за бизнеса.

Работодатели и органи по назначаване на всички администрации ще трябва да установят работно време между 07:30 и 22:00 ч., както и възможност 50% от работниците да работят от разстояние. И двете мерки ще бъдат прилагани, когато естеството на дейността го позволява.

 • 16x9 Image

  Свободна Европа

  Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG